Foto: Bobo
Z današnjim dnem tudi na Hrvaškem vstopa v veljavo pogoj PCT, a le v zdravstvenem sistemu in ustanovah za socialno varstvo. Zaradi sprememb so pred nekaterimi bolnišnicami potekali protesti, posredovati je morala tudi policija.

Na Hrvaškem morajo odslej vsi zaposleni, obiskovalci in spremljajoči bolniki imeti evropsko digitalno covid potrdilo oziroma izpolnjevati pogoj PCT. Če zaposleni niso cepljeni ali prebolevniki, se bodo morali zunaj delovnega časa obvezno testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Brez izpolnjenih pogojev PCT zaposleni v zdravstvu ne bodo mogli priti na delovno mesto. Podobni ukrepi veljajo tudi za zaposlene v sektorju socialne oskrbe

Pogoj PCT morajo s sprejetimi ukrepi izpolnjevati tudi pacienti, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo ali diagnostično-terapijski poseg, če pri tem obstaja možnost širitve aerosola. PCT pogoj velja tudi za spremstvo in obiskovalce pacientov.

V primeru, da uporabnik zdravstvenih storitev potrebuje nujno medicinsko pomoč ali zdravniški pregled, med katerim ni tveganj širitve okužb z aerosoli, izpolnjevanje ukrepa ni potrebno. Pogoj PCT ni obvezen niti za tiste, ki bodo potrebovali storitev na primarni zdravstveni ravni, in tiste, za katere bodo sumili, da so se okužili z novim koronavirusom ali bodo potrebovali zdravljenje zaradi covida-19.

»Primeri držav, ki so to storile, dokazujejo, da je to prava pot«

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da bodo ti ukrepi čim bolj zaščitili vse bolnike v zdravstvenem sistemu in uporabnike zavodov za socialno varstvo ter vse zaposlene v teh ustanovah pred vnosom virusa covid-19 in širjenjem okužbe. 

»Evropska digitalna covid potrdila in negativni testi so le sredstva za dosego tega cilja. Ti varnostni ukrepi so začasni in bodo trajali, dokler obstaja resnična nevarnost, da bi virus prodrl v zdravstveni ali socialni sistem. Primeri držav, ki so to storile, dokazujejo, da je to prava pot,« je poudaril Beros.

Samo včeraj so na Hrvaškem potrdili 944 novih primerov koronavirusa in pri tem zabeležili 14 smrti. Doslej je bilo pri naših sosedih s prvim odmerkom cepljenih 1.829.251 oseb, polno cepljenih pa je 1.714.992 posameznikov.

Na Hrvaškem je cepljenih več kot 90 odstotkov zdravnikov in približno 60 odstotkov medicinskih sester in tehnikov ter ostalega osebja, poroča Jutarnji list.

Pred bolnišnicami na Hrvaškem potekali protesti

Zaradi uvedbe pogoja PCT za zdravstveni sektor se je zjutraj pred zagrebškim kliničnim centrom zbrala gruča jeznih protestnikov, ki so besno pozdravili obisk ministra Vilija Beroša in direktorja bolnišnice Anteja Ćorušića, poroča Index.hr.

Ob tej priložnosti se je pred KBC Zagreb zbralo približno 30 zaposlenih, ki nimajo ustreznih potrdil, ki ga od danes potrebujejo za vstop na delovno mesto, in se niti ne želijo testirati. Kot poroča omenjeni portal so bili med zbranimi večinoma medicinske sestre in tehniki. 

Med zbranimi je bil tudi eden od hrvaških katoliških duhovnikov, ki je v izjavi novinarjem dejal, da je pandemija covida-19 izmišljena. »Hitlerjevi sodelavci so končali na vislicah,« naj bi med drugim vpliv duhovnik.

Čeprav naj bi Beroš pred bolnišnico želel nagovoriti javnost, mu protestniki tega niso dovolili, zato sta se minister in direktor umaknila v stavbo bolnišnice, ob njunem odhodu pa so sledili vzkliki »izdaja, izdaja«.

Manjši protesti so bili tudi pred kliničnim centrom v Splitu in Osijeku, so poročali hrvaški mediji. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Od PCT je relavanten le T, saj lahko in cepljeni in preboleli virus prenašajo oz. se z njim ponovno okužijo! Torej? Kdo je tu nor?

Starejše novice