Izšla je nova izdaja Guinnessove knjige rekordov za leto 2020, ki vsebuje na tisoče novih rekordov, med njimi kar 23 slovenskih.

Po poročanju STA je hkrati z mednarodno izdajo izšel tudi slovenski prevod knjige in to pod založbo Učila International, ki ravno tako upravlja s knjigarnami Felix. To je že 66. izdaja Guinnessove knjige rekordov. 

Luka Dončić ni vedel za svoje rekorde

Med slovenskimi rekorderji izstopa Luka Dončić, saj so mu priznali kar dva. Eden izmed njih je, da je kot najstnik dosegel največ trojnih dvojčkov v ligi NBA in se s tem uvrstil v urednikov izbor knjige, poroča STA. Drugi rekord pa je, da mu je kot najmlajšemu igralcu pri devetnajstih letih in 333 dnevih s trojnim dvojčkom uspelo osvojiti trideset točk.

Dončićeva mama Mirjam Poterbin je na konferenci povedala, da je izredno ponosna na svojega sina in da rekordi pridejo kar sami od sebe. Luka je bil zelo presenečen, ko je izvedel, da bo tokrat v knjigi rekordov, in niti ni vedel, katere rekorde je dosegel, je še povedala Poterbinova.

Število prijav dokazuje popularnost knjige rekordov

Upravna ekipa Guinnessove knjige rekordov je dnevno dobila več kot 100 prijav za uvrstitev v knjigo, ampak na koncu se jih je v knjigo uvrstilo samo od pet do petnajst odstotkov. V zadnjem letu so bile uspešne 5.103 prijave, zavrniti pa so morali prijave za najkrajši svinčnik na svetu, največ neprebranih elektronskih sporočil in za najdaljše prhanje.

Posebna rubrika letošnje izdaje je rubrika »Kaj se je zgodilo na moj rojstni dan?«, ki za vsak dan v letu postavlja en rekord, ki se je takrat zgodil. 

Slovenski rekordi so v svojevrstnih kategorijah

V mednarodni izdaji je objavljen rekord, ki sta ga dosegla Marija in Andrej Štremfelj, ko sta kot prvi zakonski par osvojila Mount Everest pred tridesetimi leti. Marija se lahko ponaša, da je bila takrat šele tretja Evropejka na tej znameniti gori in je danes še vedno edina Slovenka s tem dosežkom. V knjigi pa so vključeni še nekateri drugi slovenski rekordi. 

Bojan Gaberšek, Još Napret, Primož Suša in Dušan Orož so dosegli najdaljši povratni prelet z jadralnim padalom med moškimi, ko so bili v zraku deset ur in preleteli 302,1 kilometra. Društvo podeželske mladine Škofja Loka je v Cerknem zbralo največ ljudi, ki so ročno kosili hkrati, bilo jih je kar 564. V knjigi pa najdemo še slovensko ekipo Aemona Argonauts, ki je sodelovala na svetovnem pokalu v quidditchu, ki se ga je udeležilo največ ekip do zdaj, kar 29.

Guinnessova knjiga rekordov vsako leto prihaja na knjižne police že od leta 1955 in je bila izdana že v več kot dvajset jezikih. Izdaja za leto 2020 vsebuje 256 strani rekordov in pri nas velja za eno izmed najbolj prodajanih knjig, zato je bila tudi izdana v 5.000 izvodih. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice