Združeni narodi danes prvič obeležujejo mednarodni dan izobraževanja. S tem opozarjajo na pomembno vlogo, ki jo ima izobraževanje pri ohranjanju mednarodnega miru in izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je članice pozvala h krepitvi politične zaveze do izobraževanja, napovedujejo pa tudi objavo publikacije o pravicah do izobraževanja.

Kot opozarja generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay, izobraževanje namreč predstavlja najmočnejšo silo, ki jo imamo za doseganje pomembnih napredkov pri zdravju, gospodarski rasti in inovacijah, potrebnih za gradnjo bolj trajnostnih in odpornih družb.

Po podatkih Unesca po svetu približno 262 milijonov otrok in mladostnikov ne obiskuje šole. 617 milijonov otrok in najstnikov ne zna brati in računati, manj kot 40 odstotkov deklic v podsaharski Afriki zaključi srednješolsko izobraževanje in okoli štirje milijoni otrok beguncev nimajo možnosti šolanja, piše STA.

Verjetnost pridobitve srednješolske izobrazbe tudi desetkrat nižja

Sicer pa je Unesco za danes predvidel tudi objavo svežih podatkov s področja neenakosti v izobraževanju. Ti naj bi razkrili velika razhajanja med premožnimi in revnimi, med dekleti in dečki, pa tudi med urbanimi in ruralnimi območji v državah v razvoju.

V državah s skromnejšimi dohodki imajo otroci iz revnih družin denimo dvakrat manjšo verjetnost, da bodo končali osnovno šolo, kot otroci iz bolje situiranih družin. Pri nižji srednji šoli je ta verjetnost štirikrat nižja, pri srednješolskem izobraževanju pa kar desetkrat nižja. Prav tako otroci iz ruralnih območij več kot dvakrat verjetneje ne obiskujejo šole v primerjavi z otroki iz urbanih območij.

Sinergija teh dejavnikov pa težave seveda še poglobi. Ukrepanje pri odpravljanju neenakosti v dostopu izobraževanju je po mnenju Unesca torej nujno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice