Da bo vaše spletno udejstvovanje na družbenih omrežjih varno, smo pripravili pet predlogov za dobro zaščito.

Če uporabljate socialna omrežja za poslovne namene ali imate profil le za osebno uporabo, je v obeh primerih neprijetno, če vam vanj vdrejo.

Kraja identitete je najpogosteje posledica kraje gesla, torej neznanec pridobi uporabniško ime in geslo, nato dostopa do elektronskega predala, Facebook profila ali celo spletne banke.

Za preprečitev tovrstnih zlonamernih dejanj smo pripravili pet predlogov, ki pripomorejo k večji zaščiti na spletu. 

Začita opreme

Najprej je pametno zaščititi opremo, s katero vstopate na splet. To so lahko tablice, telefoni in računalniki. Dobra zaščita so požarni zid in protivirusni programi, ki omogočajo zaščito pred krajo gesel, zaščito pred raznimi spletnimi goljufijami in tudi pred krajo denarja.

Na izbiro so brezplačni protivirusni programi, a je dobro poseči tudi po plačljivih verzijah, ki omogočajo takojšnje blokiranje sumljivih vsebin. 

Izogibanje javnih brezžičnih omrežij

Kadar uporabljamo javni računalnik na primer v knjižnici ali šoli, tvegamo, saj izpostavljamo svoja gesla in osebne podatke, prav tako pa ne vemo, ali je morebiti računalnik okužen s kakšnimi virusi.

Prav tako so tarča nepridipravih tudi odprta WiFi omrežja. Zato se predlaga, da naprave zaščitimo z uporabo navideznega zasebnega omrežja VPN, ki se uporablja tudi za skrivanje identitete ali lokacije ter za večjo varnost.

Varna elektronska pošta

Zelo pomembno je preveriti legitimnost elektronskega sporočila, ki trdi, da je vaš uporabniški račun v nevarnosti. Še posebej, če zahtevajo, da takoj spremenimo gleso. Če kliknete na takšno povezavo in vnesete svoje geslo, ste na tak način delili podatke s tistimi, ki vam želijo škodovati. 

Zato gesla nikdar ne spreminjajte s klikom na povezavo, ampak raje preko lastnega uporabniškega računa. Še bolje, če ustvarite ločen elektonski naslov, ki je namenjeno samo za prijavo v družbena omrežja. Tak račun ni nikjer objavljen in s tem se zmanjša možnost vdora.

Dvostopenjska avtentikacija

Dvostopenjska avtentikacija poteka preko mobilnega telefona, kjer dobite sms s kodo. To je dodatna koda za prijavo v račun in kot nekakšna druga obrambna linija za vaše občutljive informacije.

Številna družbena omrežja omogočajo dvostopenjsko avtentikacijo, ki se nahaja med nastavitvami zasebnosti. 

Sprememba gesla 

Kadar prejmete legitimno obvestilo, da je prišlo do zlorabe uporabniškega računa in na profilu opazite znake nedovoljenega dostopa je vsekakor potrebno spremeniti geslo. 

Za novo geslo se predlaga vsaj 14 znakov, ki vsebujejo male in velike črke, številke in posebne znake. Prav tako se odsvetuje kombinacija enakega gesla z istim elektronskim naslovom, ki ga uporabljamo na različnih socialnih omrežjih, saj so na tak način ogroženi vsi profili. 

Starejše novice