Slika je simbolična.
Zveza potrošnikov Slovenije se je skupaj z več potrošniškimi organizacijami iz tujine in krovno Evropsko potrošniško organizacijo BEUC pridružila prijavi proizvajalcev vode v plastenkah, ki jim očitajo zeleno zavajanje potrošnikov.

Zveza potrošnikov Slovenije se je danes skupaj s potrošniškimi organizacijami iz 13 držav pridružila prijavi Evropske potrošniške organizacije BEUC evropski mreži za sodelovanje na področju varstva potrošnikov proti večjim proizvajalcem vode v plastenkah.

Očitajo jim zeleno zavajanje, s katerim želijo plastenke prikazati okoljsko bolj primerne, kot so v resnici. 

Industrija plastenke prikazuje na popačen način 

Povprečni evropski potrošnik popije približno 118 litrov ustekleničene vode na leto, 97 odstotkov te vode pa je pakirane v plastenkah.

Plastenke za pijačo predstavljajo enega največjih virov onesnaževanja s plastiko na evropskih plažah. 

Da bi to dejstvo omilili, se industrija pijač zateka k trditvam o možnosti recikliranja oziroma uporabe recikliranega materiala, ki so preveč nejasne, netočne in/ali nezadostno utemeljene. 

Plastenko pa s tem prikazujejo okolju bolj prijazno, kot je v resnici.

Kaj spada pod zeleno zavajanje? 

Tri ključne trditve, ki jih lahko štejemo za zeleno zavajanje, so: 

  1. »100-odstotno reciklabilno« – Ta »obljuba« je odvisna od številnih dejavnikov, kot so razpoložljiva infrastruktura za zbiranje materiala, učinkovitost postopka sortiranja in ustrezni postopki recikliranja. Po nekaterih ocenah je stopnja recikliranja PET-plastenk za pijačo v Evropski uniji le 55-odstotna, možnost, da bo iz reciklirane plastenke ponovno nastala plastenka, pa je zgolj približno 30-odstotna.
  2. »100 odstotkov reciklirano« – Ta trditev napačno nakazuje, da je plastenka v celoti izdelana iz recikliranih materialov. Dejstvo je, da pokrovčki že po zakonodaji Evropski uniji ne smejo biti izdelani iz recikliranih materialov, zelo redko so iz recikliranega materiala tudi etikete. Poleg tega je običajna praksa, da pri izdelavi plastenke uporabljajo svežo, nereciklirano plastiko.
  3. Uporaba zelenih podob – Na številnih plastenkah vode različnih blagovnih znamk je mogoče opaziti grafične elemente, kot so zaprti krogi, zeleni logotipi ali podobe narave. Proizvajalci z njimi vzbujajo lažno idejo okoljske nevtralnosti, neskončnega kroženja plastike in pri potrošnikih celo ustvarjajo vtis, da bi lahko uporaba plastenk pozitivno vplivala na okolje.

Potrošniške organizacije stopile skupaj in izvedle prijavo 

Danes so Evropske potrošniške organizacije BEUC in potrošniške organizacije članice iz 13 držav, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije, organom Evropske unije prijavile zavajajoče zelene trditve večjih proizvajalcev plastenk za pitno vodo glede možnosti recikliranja njihovih plastenk. 

Med prijavljenimi podjetji so Coca-Cola HBC, Danone in Nestlé Waters

Po analizi potrošniških organizacij takšne trditve niso v skladu s pravili Evropske unije o nepoštenih poslovnih praksah.

Poročilo o prijavi so pripravili skupaj z okoljevarstvenima organizacijama ClientEarth in Okoljsko koalicijo za standarde

Odvetnica za plastiko pri ClientEarth Rosa Pritchard je ob tem dodala:

»V resnici plastika za enkratno uporabo ni niti krožna niti trajnostna. Recikliranje nikoli ne more dohiteti same količine plastike, proizvedene na našem planetu. Podjetja so v edinstvenem položaju, da spremenijo način porabe, vendar trenutno te trditve – za katere menimo, da so zavajajoče – potrošnikom otežujejo sprejemanje dobrih okoljskih odločitev.«

Organizacije pa so pritožbe naslovile Evropski komisiji ter mreži organov za sodelovanje na področju varstva potrošnikov ter ju pozvale k uvedbi preiskave. 

S pozivom želijo zagotoviti, da proizvajalci s tovrstnimi trditvami prenehajo zavajati potrošnike.

Zveza potrošnikov Slovenije zelene trditve opazila tudi pri lokalnih proizvajalcih 

Zveza potrošnikov Slovenije je obvestilo o pozivu ter pritožbo poslala Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, saj so zavajajoče zelene trditve našli tudi na plastenkah treh vod lokalnih proizvajalcev, in sicer: Donat mg, Jana ter Radenska.

Zelene trditve je sicer mogoče najti na številnih plastenkah vod, ki se prodajajo po Evropi. 

Težava je v tem, da ni nobenega zagotovila, da bo plastenka v celoti reciklirana, tudi ko jo bo potrošnik pravilno odvrgel. Tovrstno zeleno zavajanje se mora prenehati. 

Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije je poudaril:

»Plastenka je v vsakem primeru namenjena samo enkratni uporabi, zato na njej ne bi smeli najti nobenih zelenih oznak, ki kakor koli namigujejo na njeno okoljsko sprejemljivost. Ob nakupu pijače v plastenki se je treba zavedati, da tudi ob pravilni reciklaži ta material ne bo v celoti porabljen za izdelavo nove plastenke, kar pomeni, da vedno izgublja na vrednosti

Evropska unija sicer stopa naprej, a prepočasi 

Evropska unija sicer sprejema zelo dobrodošle korake, ki bodo pomagali očistiti trg zavajajočih zelenih trditev. Vendar pa bo trajalo leta, preden bodo novi regulativni ukrepi začeli veljati.

Ukrepati bi morali že zdaj, zato pričakujemo, da se bodo oblasti hitro odzvale.

Justin Wilkes, izvršni direktor okoljske koalicije za standarde, je dodal:

»Oblikovalci politike morajo določiti jasna pravila o reciklirani vsebini, ki morajo slediti standardizirani in zanesljivi metodologiji, s čimer bomo naredili konec divjemu zahodu zelenih trditev.«

Komentarji (2)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Pitje iz plasticne embalaze povzroca inpotenco

Branko59 (ni preverjeno)

Samo budale pijejo vodo iz plastenke

Starejše novice