Slika je simbolična.
Da se izognete poškodbam, pri teh napravah vedno najprej uporabite stikalo in jih šele nato izključite iz vtičnice.

Ste vedeli? Številne električne naprave še naprej porabljajo elektriko, tudi ko so izklopljene. 

Četudi pritisnemo gumb, s katerim smo napravo ugasnili, ne pozabimo dodatno še iztakniti kabla iz vtičnice. V nasprotnem primeru pride do »fantomskega odjema« - pojava, ko elektronske naprave porabljajo električno energijo tudi takrat, ko so izklopljene, a še vedno priključene v vtičnico.

To vključuje televizorje, radie, LCD monitorje, zvočnike, opekače kruha in podobno.

A previdno! Vse električne naprave pa ne prenesejo popolne zaustavitve. Pomemben je tudi vrstni red izklopa. Da preprečite poškodbe, vedno najprej uporabite stikalo in šele nato vtič.

Katerih električnih naprav ne smemo direktno izklopiti iz vtičnice? 

Tiskalnik

Pri brizgalnih tiskalnikih ni treba izklopiti napajanja električne naprave. A se pojavi težava, ko tiskalnika ne izklopimo z gumbom za vklop in izklop, ampak ga izklopimo neposredno iz napajalnika.

Ko je naprava vklopljena, je pripravljena za tiskanje in ni v stanju mirovanja. Če kabel potegnemo iz vtičnice, ustavimo postopek, ne da bi se naprava zaustavila, kot bi to storila pri običajni zaustavitvi.

To je podobno ponastavitvi. To pomeni, da se brizgalni tiskalnik znova zažene in predvideva, da tiskalne glave dolgo časa niste uporabljali. Tako se očisti in porabi veliko črnila.

Usmerjevalnik za povezavo z internetom

Za varčevanje električne energije bi bilo morda vredno ponoči izklopiti usmerjevalnik za povezavo z internetom, vendar le, če nanj ni povezana nobena druga pomembna naprava.

Če uporabljate stacionarni telefon, telefonski odzivnik ali pametne gospodinjske aparate, ne smete izklopiti usmerjevalnika. Povzroča vam lahko težave, ko napravo znova vklopite.

OLED televizorji

Sodobni televizorji, kot so televizorji OLED, povzročajo hrup, ko so izklopljeni iz vtičnice. To je posledica dejstva, da se slikovne pike samodejno posodabljajo v ozadju.

Pri OLED televizorjih je namreč vsaka posamezna slikovna točka drobna LED lučka, ki lahko proizvede tako svetlobo kot barvo v enem samem elementu.

Redno izklapljanje iz električnega napajanja bi nepravilno prekinilo ta proces in lahko povzročilo poškodbe ali poslabšanje kakovosti slike.

Komentarji (3)

Politk (ni preverjeno)

Mater ste butli,Čujte vi ,ki pišete take zvite in slinasteneumne članke,ste bili dostikrat tepeni' kot mali?

Rrt (ni preverjeno)

FANTOMAS,HA,HA,HA,

janek_1 (ni preverjeno)

te ko moti rdeca lucka na napravi in vlacijo kable iz vticnice, je najbolje,da se preselijo nekam, ko ne bo elektrike. Pa bodo srecni. BOLANO

Starejše novice