Poletje ni samo čas dopustov, ampak tudi čas, ko se zaradi različnih aktivnosti lahko poveča število poškodb.

Zanimivi so statistični podatki, ki kažejo, da vsaj ena tretjina 5-letnikov utrpi poškodbo mlečnega zobovja, poškodbe stalnega zobovja pa so najpogostejše med 9. in 12. letom.

»Še posebej pri majhnih otrocih, starih med 1 in 3 letom, torej ko shodijo, začenjajo tekati in samostojno odkrivat svet. Poškodbe so pogoste tudi pri živahnem igranju, različnih športih, kot so hokej, borilne veščine, košarka nogomet in drugi športi. Poškodbe pa so nenazadnje pogoste tudi v prometnih nesrečah, otroci med 9. in 10. letom v promet vstopajo kot kolesarji, lahko pa so poškodbe tudi posledice nasilja, ki pa je pogostejše pri najstnikih, vse poškodbe mlečnega kot tudi stalnega zobovja so malenkost pogosteje pri dečkih, kot pri deklicah,« pojasnjuje zobozdravnica Sara Kurečič Ilijevec.

»Pomembno je, da starši in skrbniki otrok ter vsi tisti, ki so v stiku z otroci, vedo, kako pravilno ukrepati ob poškodbi,« dodaja.

Izbitega zoba nikar ne pozabite doma

Zobozdravnica opozarja, da se »nemalokrat zgodi, da starši prihitijo z otrokom, da bi dobil čim prej potrebno pomoč, doma pa pozabijo zob, ki se je izbil, ali pa delčke zob, ki so se odlomili. Dodaja še, da je izrednega pomena, da ob takšnih poškodbah ostanemo mirni.

Ob padcu so poškodbe zob raznolike

»Poškodbe so zelo raznolike, vidimo vse, od poškodb mlečnega zobovja, do poškodb stalnega zobovja, od izbitja zoba, pri čimer se celoten zob izruje iz svojega ležišča, pa vse do okrhanja sklenine,« opisuje.

Odrasle in otroke pa vedno »najbolj šokira izbitje stalnega zoba in poškodbe zob v kombinaciji z zlomom obraznih kosti,« pojasnjuje Kurečič Ilijevčeva.

»Ko se izbije mlečni zob tega ne vstavljamo nazaj na svoje mesto, saj bi s tem še dodatno poškodovali zametek stalnega zoba, ki se nahaja na koncu korenine mlečnika, ko se izbije stalni zob, pa se mora ta nemudoma vstaviti na svoje mesto,« dodaja.

Ob morebitnem izbitju zoba sledite tem navodilom

»Ob izbitju mlečnega zoba, ustavimo krvavitev s čisto gazo ali brisačo. Pozorni moramo biti na splošno zdravstveno stanje otroka, ob morebitni izgubi zavesti moramo obvezno obiskati zdravnika. Ko pa je za splošno zdravje poskrbljeno, obiščemo še zobozdravnika,« svetuje.

»Ob izbitju stalnega zoba, ki ga je potrebno nemudoma ustaviti na svoje mesto moramo biti pozorni na to, kje se je zob izbil: je bilo to doma v hiši in je izbit zob čist, ali se je to zgodilo na igrišču in je zob padel na zemljo? Zob moramo vedno očistiti, ob tem pa ga lahko prijemamo samo za krono zoba, nikoli se ne dotikamo zobne korenine, saj bi tako še dodatno poškodovali tkivo na korenini,« pojasnjuje zobozdravnica.

»Zob lahko speremo pod tekočo vodo, ob tem pa moramo biti pozorni, da nam ne pade v odtok – žal se namreč tudi to dogaja. Če lahko, je seveda bolje, da ga speremo s sterilno fiziološko raztopino,« še dodaja.

V naslednjem koraku je potrebno, da »očistimo usta in vstavimo zob na svoje mesto. Ugriznemo skupaj, saj le tako zob ostane, kjer mora.«

Ko smo vse to opravili, je potrebno takoj obiskati zobozdravnika. Če se je zob izbil zunaj, obstaja sum okužbe z bakterijo tetanusa, zato je potrebno vedno pomisliti tudi na zaščito pred tetanusom in morebitno potrebo po cepljenju. Če v to niste prepričani, vam bo svetoval zobozdravnik.

Kaj če nam zoba ne uspe vstaviti nazaj v usta?

»Če nam zoba ne uspe vstaviti na njegovo mesto, ga moramo v čim krajšem času transportirati do zobozdravnika. Najbolje manj kot v eni uri, saj je tako uspešnost večja,« poudarja zobozdravnica.

Izbit zob lahko do zobozdravnika transportirate kar v mleku: »Izbit zob lahko spravimo v kozarec mleka, lahko pa ga poškodovanec drži v ustih ob licu ali pod jezikom. Tega ne počnemo, če obstaja možnost, da bo poškodovanec pogoltnil zob. Prav tako lahko izbit zob spravimo v kozarec fiziološke raztopine, če te nimamo pri roki, lahko zob shranimo v kozarec sline, ki jo poškodovanec napljuva vanj.«

»V nobenem primeru zoba ne dajemo v alkohol in razkužila, saj tako bistveno zmanjšamo verjetnost dobrega izida,« opozarja.

Ob drugih poškodbah je najpomembnejši hiter obisk zobozdravnika

Pri drugih poškodbah obzobnih tkiv, kot so pretresi, omajanja in premiki zob, na samem kraju nezgode takoj po poškodbi ni kaj za narediti. Zobozdravnica opozarja, da je potrebno le »očistiti rano in ustaviti morebitne krvavitve s pritiskom gaz ali čistih tkanin. Mlečnih zob sami ne premikamo, saj tako lahko poškodujemo stalne zametke.«

»Najpomembnejši je hiter obisk zobozdravnika, tako bo verjetnost dobrega izida največja,« še dodaja.

»Zlomi zobnih kron ob pravilnem ukrepanju praviloma nimajo posledic, ki bi ogrozile obstoj prizadetega zoba. Pod določenimi pogoji lahko tudi pritrdimo odlomljene dele na svoje mesto. Zato je prav, da takoj po nezgodi poiščemo odlomek in ga spravimo v čisto vodo ali fiziološko raztopino, da se ne izsuši. Če se zgodi, da odlomkov ne najdemo, bo oskrba zoba potekala drugače, ne bo pa bistveno vplivala na izid uspešnosti zdravljenja,« pojasnjuje zobozdravnica.

Seveda, bolje preventiva kot kurativa

»Vedno je seveda lažje poškodbo preprečiti kot pa zdraviti posledice. Poškodbe zobovja zelo dobro preprečijo ščitniki zobovja, ki jih je priporočljivo uporabljati pri vseh športih, kjer bi lahko prišlo do poškodbe zobovja: pri boksu, hokeju, nogometu, košarki,. Prav tako je za motoriste, rolarje in kolesarje priporočljiva, v souporabi z čeladami, uporaba tako imenovanih 'full face' čelad,« opozarja zobozdravnica.

Dodaja še, da so »ščitniki lahko konfekcijski, ki jih je mogoče kupiti v športnih trgovinah, lahko pa izdelavo teh naročite tudi pri zobozdravniku. Takšni so individualno prilagojeni potrebam in zobovju posameznika. Obvezni pa sta tudi dosledna uporaba varnostnih pasov v avtomobilih in splošna pozornost in previdnost.«

Pomembna je tudi skrb za ortodontsko urejeno zobovje

Ob vsem tem pa seveda ne smemo pozabiti na zobno higieno, splošne redne obiske zobozdravnika in nenazadnje tudi na ortodontsko urejene zobe.

»Posredno lahko na pogostnost poškodb zobovja vpliva tudi nepravilen medčeljustni položaj ali nepravilni položaj posameznih zob. Pri takšnih stanjih lahko poškodbe povzročijo že manjše sile, zato je pomembno, da v kontekstu preventive omenim tudi ortodontsko urejeno zobovje in splošne redne obiske pri zobozdravniku, kot tudi brezhibno zobno higieno,« opozarja zobozdravnica.

Komentarji (1)

V vodo (ni preverjeno)

Ne, v mleku bo razpadel!

Starejše novice