Otroci, mlajši od pet let, imajo v nosu od deset- do stokrat več genetskega materiala novega koronavirusa kot starejši otroci in odrasli, je pokazala objavljena študija.

To pomeni, da bi lahko bili majhni otroci pomembni prenašalci virusa v skupnostih, kar se razlikuje od dosedanjih dognanj.

Med 23. marcem in 27. aprilom so raziskovalci v Chicagu odvzeli bris iz nosu 145 bolnikom z blagim ali zmernim potekom bolezni en teden po pojavu simptomov. Bolniki so bili razdeljeni v tri skupine. 46 otrok, mlajših od pet let, 51 otrok, starih med pet in 17 let, in 48 odraslih, starih med 18 in 65 let.

Ugotovili so, da imajo mlajši od pet let v zgornjem respiratornem traktu od deset- do stokrat večjo količino virusa sars-cov-2 kot drugi dve skupini bolnikov. Dodali so, da je nedavna laboratorijska študija pokazala, da več kot je genetskega materiala virusa, bolj je lahko ta kužen.

»Zato bi lahko bili mlajši otroci pomembni prenašalci pri širjenju virusa sars-cov-2 med prebivalstvom,« so zapisali avtorji študije, objavljene v znanstveni reviji JAMA Pediatrics.

»Vedenjske navade mlajših otrok in tesni prostori v šolah in vrtcih ob sproščanju ukrepov povečujejo zaskrbljenost glede širjenja virusa v tej starostni skupini,« so še poudarili.

Te ugotovitve ameriških znanstvenikov so v nasprotju z dosedanjimi dognanji. Doslej so ugotovili, da je pri mlajših otrocih precej manj verjetno, da bodo hudo zboleli za covidom-19 in da virusa ne širijo v veliki meri. Raziskav na tem področju je sicer še bolj malo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

To so lahko mislili samo bedaki. Splošno je znano, da so otroci največji prenašalci vseh kužnih bolezni! Zakaj ravno te ne bi bili. Otroku ne moreš zapovedati, da se drži razdalje. Otrok se recimo okuži v vrtcu, in že tam, ko je prenašalec okuži druge otroke. Doma okuži oba starša, po možnosti še dedka in babico. In ti starši okužijo še nešteto ljudi v službi in pri dnevnih oktivnostih. In to zato, ker baje otroci velikokrat ne kažejo nobenih znakov.
Govorili so tudi, da bo virus izginil poleti. Je pa bilo že na začetku jasno, da ne bo, ker je februarja bilo na Tajskem 30 stopinj in je virus preživel. Pozimi pa itak ne bomo smeli kihniti, pa bomo že imeli palico v nosu! Po cestah bodo hodile kar mobilne enote marsovcev.

Starejše novice