Slika je simbolična.
56-letnik je osumljen, da je šest let v svoji garaži skladiščil radioaktivne odpadke.

56-letnik iz avstrijske Štajerske je osumljen skladiščenja radioaktivnih odpadkov. Te naj bi šest let hranil v svoji garaži v kraju Seiersberg-Pirka v okrožju Gradec-Umgebung.  

Za čiščenje garaže je bilo naročeno podjetje za odstranjevanje odpadkov, zaposleni pa so naleteli na skupno 26 plastičnih sodov.

Pri nadaljnjem pregledu sodov so našli 'radionuklid kobalt 60'. Sevanje radionuklida je bilo izmerjeno do metra daleč.

Do kontaminacije zemlje ali vode naj ne bi prišlo

Po navedbah policije posebne nevarnosti za ljudi ali okolje ni bilo. Zaradi narave plastičnih posod, iz njih ni uhajala nobena tekočina in s tem ni prišlo do kontaminacije zemlje ali vode.

Nadaljnje preiskave policije so pokazale, da so odpadki izvirali iz usedlin na ciklotronu, krožnem pospeševalniku, ki se uporablja med drugim za proizvodnjo sestavin zdravil.

Stroj je verjetno deloval v podjetju za proizvodnjo farmacevtskih zdravil.

Kaj je bil razlog za to početje? 

56-letnik je odpadke v garažo pripeljal med septembrom 2015 in oktobrom 2021. Kot navajajo avstrijski mediji, je bilo podjetje v finančnih težavah in na koncu v stečaju.

Vse to pa je osumljenca po navedbah policije pripeljalo do odločitve za nepravilno razpolaganje z odpadki. 

Po besedah tiskovnega predstavnika policije v Avstriji obstaja le eno podjetje, ki skladišči tovrstne radioaktivne odpadke iz medicinske tehnologije - to se nahaja v Seibersdorfu v Spodnji Avstriji v bližini avstrijskega centra za jedrske raziskave. 

Najdenih 26 sodov so že prepeljali v to specializirano podjetje.

Komentarji (1)

Mrazi (ni preverjeno)

Je potreboval sode za skladiščenje koruze in ostalega fujtra za živino, pa je vzel še vsebino. Vem iz lastnih izkušen iz proizvodnje, kaj vse so kmetje zaposleni v proizvodnji jemali domov. Kajti vse pride enkrat prav😊

Starejše novice