Številni Slovenci so se odpravili na pomoč na območje hrvaške Petrinje, kjer je rušilni potres povzročil uničujoče posledice.

Tla na območju hrvaške Petrinje se še zmeraj ne umirjajo, od ponedeljka do četrtka so zabeležili kar 265 potresov, v novem letu pa do danes pa so jih tudi potrdili čez 100 novih. Do najhujšega potresa, ki smo ga čutili tudi v Sloveniji, je prišlo minuli torek, ko je dosegel magnitudo pet. 

Potres je za sabo pustil več poškodovanih, uničenih je na tisoče stavb, zahteval pa je tudi sedem življenj. Po rušilnem potresu so se množično aktivirali tudi Slovenci, ki so tako ali drugače priskočili na pomoč sosednjemu narodu.

Vojna podoba hrvaškega mesta

Na drugi dan novega leta so se tja odpravili tudi Slovenci, ki so se odpravili popravljat streho na hiši od sorodnice. Kot nam je dejal Denis Potrč iz Murske Sobote, je stanje v mestu zelo žalostno, najhuje jo je skupil center, ki je skorajda porušen do tal. 

»Mesto je videti, kot da bi bilo bombardirano, praktično vsaka hiša je poškodovana, če ne drugega, ima poškodovan dimnik,« pravi Potrč. S svakom Leonom in še dvema paroma rok so se tja odpravili v soboto zgodaj zjutraj, domov pa so se vrnili pozno zvečer. 

Težav na mejnih prehodih niso imeli, ob tem se pa zahvaljuje tudi mariborskemu podjetju Simbau in direktorju Simonu Grlecu.

»Posodili so nam kombi in pripeljali iz centra pomoči rezervne strešne opeke in les za zamenjavo letvic, ob tem pa ponudili še dva delavca za pomoč pri saniranju strehe,« izraža hvaležnost Potrč.

Simbau z Grlecem na čelu je sicer na območje, ki je prizadeto od potresa, poslal več ekip svojih zaposlenih. 

Pomoč sočloveka, ki navdaja z upanjem

Kot pravi Potrč, se bodo zelo verjetno morali še vrniti, ob tem pa dodaja, da je lepo videti kolone iz vseh krajev in držav, ki prihajajo na pomoč.

»Res je veliko ljudi, ki so prišli pomagati in ne samo iz Hrvaške. Videl sem Italijane, Poljake, Avstrijce, Nemce ... V centru mesta sta pa dva velika šotora, kjer Rdeči križ nudi toplo hrano, pijačo in oblačila,« še opisuje svojo izkušnjo Pomurec, ki se je pred kratkim vrnil iz prizadetega območja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice