Foto: Bobo
Slovenija zaustavlja pošiljanje materialne pomoči sosednji Hrvaški ob uničujočem potresu. Zaradi porušenih skladišč in logističnih centrov je trenutno najučinkovitejša pomoč zbiranje denarnih sredstev.

Hrvaška je za pomoč ob potresu zaprosila preko mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. Slovenija se je na zaprosilo odzvala in je Hrvaški že posredovala pomoč v obliki bivalnih zabojnikov z razsvetljavo in ogrevanjem, zložljivih postelj, spalnih vreč, napihljivih šotorov in električnih grelcev, so navedli v upravi za zaščito in reševanje.

Kot so sporočili, je Rdeči križ Slovenije pri hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Odgovorili so, da materialne pomoči v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo.

Poleg tega bi problem predstavljal sprejem takšne pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne in logistične zmogljivosti porušene. Zato je trenutno najučinkovitejša pomoč zbiranje denarnih sredstev, so dodali na upravi za zaščito in reševanje.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je posredoval prošnjo hrvaške civilne zaščite, da se trenutna pomoč ustavi in se pomaga kasneje, saj bo odpravljanje posledic in s tem potreba po pomoči dolgotrajen proces.

Tudi zaradi poškodovanih objektov na Hrvaškem nimajo možnosti skladiščenja in ustvarjanja zalog, je dejal na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covida-19.

Šestan se je ob tem zahvalil vsem, ki so pomagali ali še želijo pomagati, tako sosednji Hrvaški v trenutni situaciji kot tudi ob vsaki nesreči pri nas.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Bravo vse bližnje države pošiljajo veliko pomembnih in potrebnih stvari. Vem pa da je to le obližek na njihove rane.

janban

Bravo slovenčki,sedaj pa še kaj donirajte siromakom v Sloveniji.

baba od župana (nepreverjen)

tu si ga eni
vun mečejo

optimist11 (nepreverjen)

Nihče ne bo imel nič proti, če zbrano robo donirate slovenskim organizacijam za naše ljudi potrebnih pomoči.

Renata 123 (nepreverjen)

Sama sem v Sloveniji darovala mamici z otrokom pleničke ih oblačila za otroka..nažalost sem jih vidla na tleh dva dni kasneje pri zbirnih kantah za smeti . Vsi bi radi danes samo še denar! 😢

božidar (nepreverjen)

SAJ PA NIMAJO KAJ SRAČKAT ,KAJ BODO PLENICE IN WC PAPIR

In reply to by Renata 123 (nepreverjen)

Starejše novice