Slika je simbolična.
Slovenija je na zasedanju kmetijskih ministrov članic Evropske unije predstavila pobudo za jasno označevanje porekla medu.

Ministrica Irena Šinko se je udeležila zasedanja Sveta Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo. Tokratno zasedanje je bilo prvo pod vodstvom švedskega predsedstva, zato so na začetku predstavili program predsedstva za naslednjega pol leta.

Slovenija je s podporo 19 držav predstavila pobudo za revizijo direktive sveta o medu, in sicer v delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanic medu.

Ministri in ministrice Evropske unije so se seznanili tudi z razmerami na kmetijskih trgih zaradi posledic vojne v Ukrajini.

Razmere na kmetijskih trgih se nekoliko umirjajo

Po besedah ministrice Irene Šinko,Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja negotovosti glede prihodnje oskrbe in rasti stroškov vhodnih surovin, zlasti gnojil, energije in krme ter posledično rasti odkupnih cen kmetijskih proizvodov.

»Razmere na kmetijskih trgih v Sloveniji se sicer nekoliko umirjajo. Trenutno še ni zaznati zmanjšanja staležev živali in dodatnih težav v zvezi s krmo, beležimo pa težke razmere v sektorju sadja in vrtnin,« je ministre nagovorila Irena Šinko.

»Glede na dimenzijo problema ter na obstoj tveganja glede prihodnjega razvoja, je ustrezno nadaljevati razpravo o uporabi krizne rezerve,« je dodala.

»S pobudo želimo zaščiti potrošnika«

Ministrica je Svetu Evropske unije predstavila pobudo Slovenije za revizijo direktive sveta o medu, in sicer v delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanic medu.

Gre za vprašanje podajanja celovite informacije potrošnikom oziroma za ločevanje stopnje informacije o poreklu glede na ceno medu. Po besedah ministrice označevanje mešanic medu, kot ga določa trenutna direktiva, ne zagotavlja jasne in nedvoumne informacije o poreklu medu.

Potrošniki dobivajo necelovite informacije: »Potrošnik lahko izbere dražji med, vendar če izbere cenejšega, ki je označen kot mešanica medu s poreklom iz Evropske unije in neevropske unije ali samo neevropske unije za nižjo ceno dobi tudi necelovito informacijo

»S pobudo želimo zaščiti potrošnika, da bo imel ob nakupu mešanice medu celovito in jasno informacijo o izvoru mešanic medu, zaščititi želimo tudi proizvajalce medu ter trajnostno naravnanost sektorja pridelave medu in čebelarstva v Evropski uniji,« je še dodala ministrica.

Slovenijo je podprla večina držav, zato od Evropske komisije pričakuje, da bo v predlogu revizije direktive o medu upoštevala ambiciozna pričakovanja držav članic in tudi deležnikov iz javnega posvetovanja Komisije lansko leto. 

Komentarji (1)

Default (ni preverjeno)

Pravilno naj se ve da je med pravi med ne pa mesanica sladkorjev z aromami

Starejše novice