Kot del zdravstvenega osebja se Iris Kališnik vsakodnevno srečuje z bolniki in dobro pozna sistem ravnanja s covid bolniki v Nemčiji. Za Ptujinfo je razkrila, da je tudi tam podobno vzdušje, tudi pri njih je zaznati naveličanost in obup.

Iris Kališnik je 28-letna višja medicinska sestra, sicer Ptujčanka, a že tri leta živi v Berlinu. Tam dela na pulmološkem oddelku infekcijske klinike na kampusu Mitte univerzitetne klinike Charite.

Višja medicinska sestra na infekcijski kliniki Iris Kališnik pove, da je stanje na njihovem kliničnem centru precej podobno kot drugje po svetu. Oddelke za covid in necovid bolnike imajo ločene, zraven pa imajo tudi 'izključevalne oddelke'. 

Izključevalni oddelki so podobni sivim conam v naših bolnišnicah, saj so tam nastanjeni pacienti, ki ob sprejemu še nimajo potrjene okužbe, a imajo obstoječe simptome. Gre za način ločevanja pacientov in zmanjšanja možnosti širjenja okužb znotraj bolnišnic. 

Ostali pacienti, ki so v bolnišnico sprejeti brez simptomov koronavirusa morajo opraviti test. Ob sprejemu lahko imajo s seboj potrdilo o negativnem testu iz reševalne enote ali so ob sprejemu izolirani do potrjenega negativnega testa. 

Kališnikova pove, da trenutno zasedenost na klasičnih, necovid oddelkih upada, a da stanje na enotah intenzivne medicine ostaja alarmantno in se skorajda ne spreminja. 

»Na našem kampusu je bil v ta namen odprt tudi popolnoma nov intenzivni oddelek za obolele z virusom,« še doda. 

Zanimanje za cepljenje v Berlinu narašča

V bolnišnici Charite so s cepljenjem zdravstvenega osebja pričeli v začetku tega leta. Pove, da je bilo sprva nekaj neodločnosti, a zanimanje za cepljenje narašča. Za tiste negotove pa so organizirali celo informacijske ure, ki so namenjene posvetovanju in vprašanjem. 

Cepljenje zdravstvenega osebja je kot pri nas prostovoljno, vendar je Kališnikova mnenja, da bi moralo biti za zdravstveno osebje obvezno. 

»Kot zdravstveni delavci ne smemo pozabiti, da je promocija in varovanje zdravja načelo, dolžnost in poslanstvo poklica, ki ga opravljamo. S svojimi dejanji in odnosom pa postavljamo tudi vzgled drugim,« pove Iris Kališnik, višja medicinska sestra v infekcijski kliniki. 

Jasna je, da bi morale biti sankcije za tiste, ki ne upoštevajo ukrepov in ogrožajo življenja svojih pacientov in sodelavcev. 

Opaža tudi, da zanimanje za cepivo narašča tudi med pacienti. Pove, da se jih veliko zaveda, da je le to izhod iz trenutne situacije, mnogi pa že poznajo izkušnjo cepljenja preko domačih in svojih bližnjih. 

S cepljenjem ima izkušnje tudi sama. Prejela je dva odmerka cepiva in zdaj je minil že več kot mesec dni, odkar je bila cepljena z drugim odmerkom. Po prvem odmerku je bila brez stranskih učinkov, po drugem pa so bili stranski učinki blagi in pričakovani. 

Po drugem odmerku je nastopila deseturna utrujenost, rahlo povišana telesna temperatura in bolečina na mestu vboda »za tem pa seveda sreča in olajšanje in hvaležnost,« doda Kališnikova. 

Situacija ni stvar izbire, nad ukrepi smo naveličani vsi

Tudi v Berlinu je moč zaznati naveličanje nad ukrepi, vendar Kališnikova poudarja, da situacija ni več stvar izbire in se naše osebne pravice končajo tam, kjer se začnejo pravice drugega. 

»Tudi tukaj je slika precej podobna povsod. Nestrinjanje, protesti, kršitve in nespoštovanje ukrepov in pa tudi s tem povezane sankcije,« pove Kališnikova o stanju v Berlinu. 

Pove, da s strani pacientov sama nima izkušenj z neupoštevanjem ukrepov. Tudi pri njih pa so obiski prepovedani in tako je situacija zelo težka za tiste, ki so hospitalizirani več tednov do celo več mesecev.

Takim, ki so na daljši hospitalizaciji pa osebje skuša omogočiti vsaj pogovor in osnovne stike preko posnetkov na tabličnih računalnikih. 

»Teorije zarote so več kot pričakovan odziv na stanje«

Kališnikova pove, da so teorije zarote pričakovan odziv na stanje, ki je izven nadzora posameznika, ko ljudje izgubijo kontrolo nad svojim življenjem. 

A meni, da so teorije zarote v primeru koronavirusa nevarno zašle in zato po njenih besedah povzročajo grozno poslabšanje izida. Poudarja, da vsa mnenja niso enakovredna in ta ne morejo izpodbijati znanstvenih dejstev. 

Poudarja, da spletne aplikacije, kot so Facebook, YouTube in ostale strani rumenega tiska niso vir za informiranje in da je dobro, da imajo ljudje vprašanja, a je treba paziti, da informacije preverjamo. 

»Če se ti pokvari avto, ga ne boš peljal k mesarju, peljal ga boš k mehaniku,« dodaja v duhu spoštovanja stroke. 

Višja medicinska sestra poudari, da razume nezadovoljstvo in obup, vendar smo na točki, ko šteje vsak dan. Družili se bomo lahko po epidemiji, življenj tistih, ki so v tem času umrli ali bodo imeli doživljenjske posledice, pa ne bo povrnil nihče. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hanzo (nepreverjen)

Haha "pričakovan odziv", to ni nič novega, teorije so vedno ble samo da jih niso spremljali in o njih niso poročali, kakšno karto bodo na mizo vrgli globalisti smo že čakali par let in izbrali so plandemijo, je že blo pozno tako da je bil vsak čas, kak je ene krize konec pride nova in to bo šlo v nedogled, ker jih sproti režirajo če še niste pogruntali.

Ragnar The King (nepreverjen)

Kolko ti je padlo v žep.

kr tak (nepreverjen)

in zakaj bi naj medicinska sestra odločala o tem

Ragnar The King (nepreverjen)

baje medicinske sestre pušijo
ponoči

In reply to by kr tak (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Šmrklja brez pameti'naj ze čimprej dobi tisti pravi.

Ragnar The King (nepreverjen)

v Kalašnikovo gre veliko metkov

kr tak (nepreverjen)

glavno, da ma čas za obrvi in instagram

Ragnar The King (nepreverjen)

nagravžno

In reply to by kr tak (nepreverjen)

Starejše novice