Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Kune, ki jih je na Hrvaškem z današnjim dnem zamenjal evro, bo v Sloveniji mogoče zamenjati še v prvih nekaj mesecih letošnjega leta. Nato bo menjavo mogoče opraviti le še na Hrvaškem.

Banke so stanja v kunah na transakcijskih računih strank v soboto samodejno konvertirale v evre po fiksnem tečaju 7,53450 kune za en evro.

Hrvaške kune, ki jih ima posameznik na svojem računu v banki in hranilnici, lahko zamenja v evre po veljavnem menjalnem tečaju, ki je objavljen na tečajnih listah bank.

Stranke največje banke v državi NLB so lahko kune kupile ali prodale do 31. decembra, prodale pa jih bodo lahko od danes do konca marca po odkupnem tečaju banke. V banki menjajo le bankovce.

V Novi KBM bodo medtem sprejemali bankovce v hrvaški valuti do konca junija z možnostjo podaljšanja tega roka. Kljub temu strankam svetujejo, da menjavo v evre opravijo pred koncem tega leta.

V NLB so pojasnili, da zneski za menjavo niso omejeni, vendar strankam svetujejo, naj vse večje zneske gotovine za menjavo naročijo vnaprej. Tudi v Novi KBM zneski za zamenjavo niso omejeni.

V NLB in banki Addiko so stranke opozorili, da se od danes nakazila in plačilni nalogi na Hrvaško v hrvaških kunah ne bodo izvajali. Vsi morebitni plačilni nalogi v kunah, vneseni z datumom plačila v letu 2023, bodo tako samodejno zavrnjeni. Prilive na račune v tej valuti so izvajali z datumom valutacije do 30. decembra, zadnji rok za oddajo plačil v tej valuti pa je bil 28. december.

SKB banka, Intesa Sanpaolo Bank in Gorenjska banka so bankovce hrvaške valute odkupovale le do konca leta 2022. Medtem je Unicredit banka Slovenije bankovce v poslovalnicah menjala le do sredine decembra.

Menjava kun v evre je sicer možna tudi v menjalnicah.

Na Hrvaškem bodo kune za evre zamenjevali še celotno letošnje leto

Banka Slovenije bo na svoji blagajni menjala bankovce kun brez provizije od danes do 28. februarja letos. Ne bo pa možna menjava kovancev in bankovcev starejših serij. Vsota, ki jo bo lahko zamenjal posameznik, je omejena na skupni znesek 8000 hrvaških kun na dan, so opozorili v slovenski centralni banki.

Na Hrvaškem bo od 1. do 14. januarja obdobje dvojnega obtoka. To pomeni, da se bo lahko plačevalo s kunami ali evri, vračilo denarja pa bo le v evrih.

Banke na Hrvaškem bodo kune za evre zamenjevali še celotno letošnje leto. Menjava bo možna tudi na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) in v poslovalnicah hrvaške pošte.

Hrvaška centralna banka bo kovance menjala še tri leta od sprejetja nove valute, torej do konca leta 2025. Bankovce pa bo zamenjevala brez omejitve.

Starejše novice