Slika je simbolična.
Ponarejena športna oprema proizvajalce letno stane 850 milijonov evrov.

Medtem ko se Evropa pripravlja na velike športne dogodke, kot so evropsko nogometno prvenstvo, Tour de France in olimpijske igre v Parizu, se Evropska unija sooča z zaskrbljujočimi trendi nezakonitega prenosa športnih vsebin in ponarejenih športnih izdelkov, so sporočili iz Urada za intelektualno lastnino.

Po podatkih Urada Evropske unije za intelektualno lastnino milijoni državljanov Evropske unije dostopajo do športnih vsebin ali jih prenašajo iz nezakonitih spletnih virov, ponarejena športna oprema pa proizvajalce letno stane 850 milijonov evrov. 

To predstavlja veliko grožnjo za financiranje športa, saj so prihodki od zakonitih prenosov ključnega pomena za podporo športnih organizacij in športnikov.

Mladi pogosteje nezakonito prenašajo športne vsebine

Nedavna študija o percepciji intelektualne lastnine kaže, da 12 odstotkov državljanov Evropske unije (v Sloveniji 14 odstotkov) dostopa do športnih vsebin ali jih prenaša iz nezakonitih spletnih virov. Med mladimi, starimi od 15 do 24 let, se to število v povprečju poveča na 27 odstotkov. Prednjačijo mladi iz Bolgarije (47 odstotkov), sledita Španija in Grčija z 42 odstotki, Slovenija z 39 odstotki in Irska s 34 odstotki.

Glede na študijo o spletnih kršitvah avtorskih pravic je pretakanje najpogostejši način dostopa do nezakonitih televizijskih vsebin: 58 odstotkov piratstva v Evropski uniji se zgodi s pretakanjem, 32 odstotkov pa s prenosi.

Vpliv ponarejenega športnega blaga

Po podatkih kar deset odstotkov mladih v Evropski uniji, starih od 15 do 24 let, priznava, da namerno kupujejo ponarejeno športno opremo, sedem odstotkov mladih evropskih potrošnikov pa je ponarejene izdelke kupilo po naključju.

Po izračunih urada je vpliv prodaje ponaredkov v Evropski uniji precejšen, saj je ocenjena skupna izguba 851 milijonov evrov na leto - kar ustreza 11 odstotkom celotne prodaje v tem sektorju. Francija, Avstrija in Nizozemska so utrpele največje denarne izgube, ki znašajo po več sto milijonov evrov. 

Glede na sorazmerni učinek so najbolj prizadete Romunija, Litva in Madžarska, kjer ponarejena športna oprema predstavlja do 20 odstotkov celotne izgubljene prodaje v vsaki državi.

Boj proti ponarejenemu blagu v Evropi

Organi kazenskega pregona po vsej Evropi so okrepili prizadevanja za boj proti ponarejenemu blagu. V okviru operacije Fake Star, ki je bila usmerjena proti ponarejenemu športnemu in luksuznemu blagu, je bilo zaseženih osem milijonov ponarejenih izdelkov v vrednosti 120 milijonov evrov in aretiranih 264 posameznikov. 

Operacija, ki jo je usklajeval Europol, vodili pa španska in grška policija, ob aktivnem sodelovanju agencij in organov iz 18 držav, ni razkrila le ponarejanja, ampak tudi dejavnosti organiziranega kriminala, kot sta tihotapljenje in pranje denarja.

Sodelovanje je ključnega pomena v boju proti piratstvu

Ker svetovni športni dogodki privabljajo na milijone gledalcev, urad poudarja pomen pravic intelektualne lastnine za ohranjanje integritete in finančne uspešnosti športa. Ta prizadevanja so ključnega pomena za zaščito športne industrije in zagotavljanje, da prihodki še naprej podpirajo športnike in športne organizacije. 

Ko se bo Evropska unija še naprej spopadala s temi izzivi, bo sodelovanje potrošnikov, organov in športne skupnosti ključnega pomena pri spodbujanju poštene igre na igrišču in zunaj njega.

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino ob začetku svetovnih športnih dogodkov začenja kampanjo Igraj pošteno, v kateri navijače poziva, naj spremljajo uradne prenose in kupujejo dovoljeno blago.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Komentarji (1)

Čunga - lunga (ni preverjeno)

Spet se ukvarjate z zadevami po zahtevi "gospodarjev", a o bistveni zadevi glede EP v nogometu pa niti besede - ZAKAJ TV Slovenija NE prenaša vseh tekem na EP v nogometu??!!
Pa brez izgovorov, da ni možno, da ni denarja... ker jih TV Hrvaška prenaša, a jih mi ne moremo gledati ker so jih blokirali.
TVS pa nas posiljuje z nekimi oddajami, ki so samo nakladanje in povzetki tekem...
Za kaj že plačujemo mafijski davek RTV???

Starejše novice