Slika je simbolična.
Proizvajalec čokolade Toblerone bo moral zaradi selitve dela proizvodnje iz Švice na Slovaško z embalaže umakniti podobo mitske švicarske gore Matterhorn.

Razlog za umik je stroga švicarska zakonodaja, ki prepoveduje uporabo nacionalnih simbolov za promocijo izdelkov iz mleka, če ti niso izdelani izključno v Švici.

Ameriška družba Mondelez, ki je znamko švicarske čokolade Toblerone prepoznavne nazobčane oblike kupila leta 2012, je selitev na Slovaško utemeljila s »povečanim globalnim povpraševanjem«.

Vendar pa bo morala podobo 4478 metrov visokega Matterhorna, katerega nazobčana oblika je bila navdih za obliko čokolade, zamenjati z »bolj generično podobo gore« je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2017 sprejeta švicarska zakonodaja namreč določa, da proizvajalci ne smejo uporabljati švicarskih nacionalnih simbolov za promocijo mlečnih izdelkov, če ti niso izdelani izključno v Švici. Prag za ostale prehrambne izdelke je 80 odstotkov.

Kot so pojasnili v družbi, bo imela prenovljena embalaža »prepoznaven nov napis Toblerone in logotip«, navdih zanju pa bodo poiskali v svojih arhivih, pri čemer se bodo trudili v prenovljeno podobo vključiti čim več dediščine znamke.

Mlečno čokolado z mandlji in medom sta zasnovala bratranca Theodor Tobler in Emil Baumann, ki sta v začetku 20. stoletja v Bernu postavila tovarno čokolade. Matterhorn embalažo krasi od leta 1970, v obrisu pa je skrita tudi silhueta medveda, simbola kantona in mesta Bern.

Starejše novice