Slika je simbolična.
Gotovo so vas že kdaj med vožnjo z avtom ustavili policisti. Pa veste, da vas lahko med postopkom eno vprašanje policistov spravi v veliko godljo?

Če vas za volanom ustavi policija, obstaja eno vprašanje, ki ga med interakcijo s policisti nikoli ne smete odgovoriti brez temeljitega premisleka.

Gre za vprašanje »Ali veste, zakaj sem vas ustavil?«, ki se morda sprva zdi nedolžno, vendar je po mnenju pravnega strokovnjaka to vprašanje, h kateremu morajo vozniki pristopiti previdno.

Govorimo o pravnem strokovnjaku, ki je na omrežju TikTok znan kot @tiktokstreetlawyer in pogosto deli pravne nasvete za prebivalce, s katerimi posameznikom pomaga, da se zavedajo svojih pravic.

Odvetnik poudarja, da je pomembno, da na že navedeno vprašanje ne odgovarjate, ne da bi poznali konkretni sum kaznivega dejanja, ki ste ga osumljeni.

To na videz preprosto vprašanje, ki ga policisti postavljajo med ustavljanjem na cesti, je lahko trik, katerega namen je voznike ujeti nepripravljene.

@tiktokstreetlawyer How to answer this police question- “why do you think i pullled you over?” #streetlawyer #communitylegaleducation #police #traffic #question #fyp ♬ original sound - Street Lawyer

Vprašanje lahko privede do nenamernega samoobtoževanja

Ker ne poznate zadevnega kaznivega dejanja, lahko prezgodnji odgovor na to vprašanje privede do tako imenovanega nenamernega samoobtoževanja.

Pravnik tako voznikom svetuje, naj ne ugibajo pravilnega odgovora. Namesto tega je najbolje, da se odgovoru v celoti izognemo in policista vljudno prosimo za pojasnilo o razlogu za ustavitev.

Kot v videu razlaga priljubljeni spletni pravnik, ima lahko na videz nedolžno vprašanje »Ali veste, zakaj sem vas ustavil?« pomembne pravne posledice. Zato je dobro v takšnih interakcijah delovati samozavestno in sprejemati premišljene odločitve, ki varujejo vaše pravne interese.

Komentarji (3)

Düplek (ni preverjeno)

Naj raje lovijo velike ribe, ne pa narod, ki dela, da prezivi.

pohorskisvizec

Samo vpr.kaj hoče od vas , oz.kje ste domnevno kršili zakon.Tudi ga lahko vpr.za njegovo ime in št., ki jo imajo.Za sodišče!

Mb-11 (ni preverjeno)

Pri nas na Štajerskem policaj zmeraj vpraša le če je bilo kaj alkohola.

Starejše novice