Gost Marjana Dore v oddaji Dora – nedeljski pogovori je bil domačin iz Murske Sobote, ki že 20 let živi v New Yorku. 

Robi Poredoš je zaposlen kot dopisnik Slovenske tiskovne agencije iz Amerike, na začetku kariere je delal kot športni novinar, bil pa je tudi odbojkar, kot pravi sam, 'precej božen' (op. a. slab).

V New York je odšel zaradi prve bodoče žene

Kot pove Poredoš, ga je vedno zanimala politika, še posebej mednarodna politika. Leta 1996 je zaradi takratne partnerice, prve bodoče žene, ki je bila stevardesa, šel v New York in mu je bilo všeč.

Ko se je vrnil v Slovenijo, je šel do Tadeja Labernika, prvega direktorja Slovenske tiskovne agencije in mu je dejal: »Poslušaj, jaz grem v New York. Če rabiš dopisnika, če ne, pa ne. Bom delal kaj drugega.« To je bilo leta 1998.

Postal je dopisnik za Slovensko tiskovno agencijo in je večinoma pokrival Združene narode, potem se je pojavil škandal Lewinsky - Clinton, kar je bila zelo hvaležna tema za novinarje.

Naslednje leto je bil za predsednika izvoljen George Bush, bil je 11. september, nato Donald Trump, ter Barack Obama kot prvi temnopolti predsednik.

Kot pojasni, se o vsaki najmanjši stvari, ki se zgodi v New Yorku poroča s strani najmanj 30-ih svetovnih medijev. Sam dela v New Yorku neprestano, od kar se je odselil tja in je tam že pravi novinarski veteran. 

Donald Trump je agresiven v izrazoslovju – v dejanjih ne tako

Kot sam pove, je v Ameriko prišel malo prestar, da bi na stvari gledal z ameriškega zornega kota.

S poročanjem za Združene narode je dobil globalno perspektivo in meni, da vedno moraš ostati kritičen.

Za Donalda Trumpa pove: »On je agresiven v izrazoslovju, v besedah. V dejanjih ne tako. Agresiven predvsem v odnosu do medijev, zato ker, to je njegov 'business approach', pristop od samega začetka, da z vsemi topovi ustreliš, kar ostane, pobereš.«

Pojasni, da je razlika med Trumpom in ameriškimi mediji, ko se 'bodejo' s Trumpom, da če ti naredijo napako, se zanjo tudi opravičijo. Kar Donald Trump ne bo storil nikoli.

'Naskočil' je Hillary Clinton

Pri volitvah leta 2016, ko je kandidiral Donald Trump, noben ni preveč resno jemal njegove kandidature, tudi ameriški analitiki ne, ker noben ni verjel, da bo zmagal, tudi sam ne, pove Poredoš.

Pri demokratih je takrat kandidirala Hillary Clinton, ki je veliko ljudi v Ameriki z dna duše ne mara. 

»Na televiziji je ona 'mimo', totalno 'mimo'. V živo je neverjetna, jaz sem jo slučajno srečal enkrat v senatu, ne vem koliko let nazaj, ko sem imel en intervju z Johnom McCainom

»Slučajno na hodniku, po stopnicah, jo vidim, jo srečam in jo takoj 'naskočim', povprašam nekaj in šarmantna gospa je začela razlagati o Sloveniji: Kako je bila v Ljubljani z možem, opisala mi je dele Slovenije, ki jih sploh nisem poznal.

Res je, v živo je čisto drugačna kot na televiziji, ampak … V Ameriki je zelo pomembno, kako izpadeš na televiziji kot politik,« pojasni Poredoš.

Kakšno je življenje v New Yorku?

O življenju v New Yorku pravi, da je nekaj posebnega in ga ne moreš primerjati z ničimer drugim v Ameriki. Všeč mu je zaradi tega, ker gre lahko v Indijo zjutraj, popoldne v Italijo, zvečer v Grčijo, pa mu sploh ni treba na letalo.

Avtomobila nima, ker z njim čepiš v prometu, raje se vozi s podzemno železnico in z vlakom. O cenah pove, da so odvisne, v katerem predelu mesta živiš, tako v Queensu, kjer živi, plačuje za stanovanje štirikrat manj, kot bi na Manhattnu.

New York je še vedno najvarnejše mesto v Ameriki: »Počutim se bolj varnega v New Yorku, kot se počutim v Ljubljani zvečer. Častna beseda. Točno vem, kam hodim, kam ne. Vse imam naštudirano, te ne preseneti,« doda Poredoš.

Pater Krizolog je 'Legenda Manhattna'

Ko je prišel v Ameriko, so mu drugi povedali, da mora obiskati patra Krizologa Martina Cimermana frančiškanskega patra, ki že od leta 1991 deluje v slovenski župniji v New Yorku.

In je šel tja. S patrom sta postala velika prijatelja, on pazi na njegove starše, ko pridejo iz Prekmurja. Nasploh pa so njegova vrata vedno odprta za vse. Cerkev pa je ogrožena, saj so ljudje stari in ni več toliko faranov.

Kot pojasni Poredoš, je slovenska skupnost kar močna, vsi, ki prihajajo v cerkev, vedo slovensko. Opiše tudi zabavno anekdoto, ko je bil prvič v Betlehemu, med Prekmurci.

Takrat je prišla tudi slovenska vladna delegacija: »In tistih par naših, ki še govori slovensko, govori prekmursko, normalno. In to staro prekmurščino. In so se slovenska delegacija in oni morali med sabo pogovarjati v angleščini, da so se razumeli, zato ker … To je tajni jezik,« doda v smehu.

Kako je kristal iz Rogaške prišel v Ameriko

Ko je bil Donald Trump izvoljen za predsednika, so Poredoša klicali novinarski kolegi iz celega sveta in ga prosili, če jim lahko 'zrihta' intervju z Melanio Trump. Kot pojasni, je bila Melania od nekdaj zelo 'privatna' oseba in jo je videl samo enkrat, na enem sprejemu.

Donald Trump pa je bil nekaj časa predstavnik za Rogaško. Ob otvoritvi v veletrgovini Macy's so bili tam zbrani vsi slovenski novinarji, ki so se pogovarjali s Trumpom.

Sam se je na dogodku začel šaliti z njim: »Mr. Trump, a bi nesli ta kristal v Belo hišo?« In me gleda, se začne smejati: »Ja, seveda bi nesel. Ti si novinar, a ne?«

»Čisto je bil v redu, zmeraj je bil dostopen. In potem sem ga vprašal: 'Kako si pa prišel na idejo, da bi ta kristal …' - 'Ja, žena, žena.' - 'Kje pa imaš to ženo?' - 'Ja, se opravičuje, ne more, ker je zadržana in ji je zelo žal, ker ne more priti.'«

Ona se ni pojavila nikoli, pove Poredoš.

Če vas zanima, kako je Robi doživel 11. september, kako v Ameriki gledajo na Luko Dončića in ali Donald Trump pije pivo, vabljeni k ogledu celotnega pogovora.

Starejše novice