YouTube ustvarjalec se je s piškoti, napolnjenimi z zobno pasto, ponorčeval iz ubogega brezdomca. Sodišče mu je naložilo 15 mesecev zaporne kazni.

Praktične potegavščine, ki jih na YouTubu kar mrgoli, so lahko dobrodošlo razvedrilo. Toda ko si šaljivci privoščijo nemočne, šibkejše člane družbe, s katerimi se je življenje že tako grdo poigralo, to izzove vse kaj drugega kot smeh.

Kanghua Ren, na omenjeni spletni platformi znan kot ReSet, se je leta 2017 kruto pošalil na račun naključnega brezdomca in za to tudi plačal.

Kremni nadev zamenjal z zobno pasto

Takrat 19-letni Ren je s priljubljenih piškotov postrgal kremni nadev in ga zamenjal z zobno pasto, nakar je prigrizek, zapakiran v embalažo, ponudil starejšemu beraču pred trgovino v Barceloni. Nič hudega sluteči možakar je priboljšek hvaležno sprejel in se 'dobrotniku' veselo zahvaljeval.

Pozneje je ReSet svojo žrtev znova obiskal, da bi preveril, ali je piškote pojedel, in ga povprašal ali je opazil kaj nenavadnega. Vse skupaj je seveda ujel v posnetku, ki ga je pozneje naložil na YouTube. Svoji objavi je neokusno pripisal:

»Morda sem šel predaleč. Ampak poglejte na to s pozitivne plati: tako si je vsaj očistil zobe. Mislim, da si jih ni umil že vse, odkar je postal reven.«

Kot je pozneje razkril Romun, ki si ga je mladenič grdo privoščil, je piškota z zobno pasto zaradi slabosti izbruhal že pet minut po zaužitju. Dejal pa je tudi, da v vsem svojem času na ulici ni bil deležen slabše izkušnje z ljudmi.

Skušal kupiti molk družine

Zgroženi so bili tudi številni uporabniki YouTuba. Svoje ogorčenje so delili v komentarjih pod videom, ki je bil s portala nato umaknjen. Pod pritiskom kritik se je ReSet vrnil pred trgovino, možaku dal 20 evrov, njegovi hčeri pa ponudil 300 evrov, da bi družina molčala oziroma zadeva ne bi pristala na sodišču. 

A ga je roka pravice le dosegla. Minuli teden je na sodišču v Španiji bil spoznan krivega kršitve moralne integritete; sodnica je razsodila, da posnetek nedvomno predstavlja ponižujočo vsebino, žrtev pa utrpela tudi fizične bolečine.

Obsojen je bil na 15 mesecev zaporne kazni, ob tem pa naj bi žrtvi plačal še 20.000 evrov odškodnine. Prav tako je sodnica ukazala zaprtje njegovega računa na portalu YouTube in drugih družbenih omrežjih za obdobje petih let.

Toda glede na to, da gre za njegov prvi prestopek, Ren za rešetke verjetno le ne bo šel, piše New York Times.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice