Slika je simbolična.
V zadnjih mesecih je na Hrvaškem prišlo do opaznega povečanja števila primerov oslovskega kašlja, v Sloveniji še nismo zaznali povečanega števila obolenj.

V zadnjih mesecih je na Hrvaškem prišlo do opaznega povečanja števila primerov oslovskega kašlja, predvsem v Zagrebu in splitsko-dalmatinski županiji. 

To povečano število primerov predstavlja skrb vzbujajoč trend in hkrati večje tveganje za širjenje bolezni tudi v Sloveniji. 

Kljub temu pa do danes v Sloveniji niso zabeležili povečanega števila primerov, saj so prijavili le 39 primerov v letošnjem letu.

Pomembno je, da prebivalci in zdravstveni delavci ostanejo pozorni na morebitne znake oslovskega kašlja ter da se držijo smernic nacionalnih priporočil za cepljenje.

Za obvladovanje širjenja bolezni je pomembna precepljenost

Oslovski kašelj predstavlja nalezljivo bakterijsko okužbo dihal, ki še posebej prizadene dojenčke do šestega meseca starosti. Kljub razmeroma nizkemu številu prijav v Sloveniji je treba biti previden zaradi možnosti širjenja bolezni. 

Pomembna je tudi precepljenost, še posebej ob upoštevanju zmanjšanja te med pandemijo covida-19.

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je cepljenje najučinkovitejša zaščita pred oslovskim kašljem. Otroci, mlajši od pet let, prejemajo šestvalentno cepivo, medtem ko se za cepljenje otrok nad pet let in odraslih uporablja kombinirano cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. 

Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju povzroči nastanek protiteles, ki se prenesejo na novorojenčka, kar ga ščiti pred hujšimi oblikami bolezni. Cepljenje nosečnic je priporočljivo čim prej po 24. tednu nosečnosti.

Priporoča se tudi cepljenje oseb v bližnjem stiku z novorojenčki ter dojenčki, kot so starši, babice, dedki, za zmanjšanje tveganja prenosa bolezni na najranljivejšo skupino ter zdravstvenim delavcem, še posebej na specializiranih oddelkih, kjer se zdravijo najbolj ogrožene skupine.

Slika je simbolična.

Pomembni so tudi ukrepi za ohranjanje higiene in izolacija bolnikov

Poleg cepljenja so pomembni tudi ukrepi za ohranjanje higiene, kot je redno umivanje rok, saj se bakterija širi s kužnimi kapljicami in neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe. 

Pri sumu na oslovski kašelj je priporočljiva izolacija bolnikov, in sicer do prenehanja kašlja ali najmanj pet dni po začetku antibiotičnega zdravljenja, ki se uporablja v zgodnjih fazah okužbe za zmanjšanje tveganja prenosa bolezni na druge.

Komentarji (1)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Se Ena stvar ki smo Jo prevzel po ustasih, Bravo yugoljubci plesite

Starejše novice