Z enakonočjem, ki bo nastopilo danes ob 21.58, se bo drevi začela koledarska pomlad. To je letni čas, v katerem so dnevi daljši od noči in ko se po zimskem obdobju prebudi narava.

Letni časi nastanejo zato, ker je Zemljina lastna os vrtenja nagnjena glede na ravnino, po kateri kroži okoli Sonca. Tako ob različnih letnih časih sončni žarki padajo pod različnimi koti. Posledično sta južna in severna polobla Zemlje različno ogreti ob različnih delih leta.

Na severni polobli se marca začne pomlad, junija poletje, septembra jesen in decembra zima, na južni polobli pa je obratno.

Koledarski letni časi niso enako dolgi zaradi neenakomernega gibanja Zemlje.

Standardni začetki se sicer zgodijo na 21. marec, 21. junij, 23. september in 21. december, ti datumi pa se lahko menjajo, tako kot je to tudi ob letošnjem začetku koledarske pomladi, ki se bo torej začela danes, 20. marca.

Jutra bodo še hladna in sveža

Koledarski pomladi bo sledilo tudi vreme. Marčevsko sonce bo tako danes precej segrelo ozračje v Sloveniji, topleje bo kot v torek. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 10 stopinj, na Primorskem se bo ogrelo do 14 stopinj Celzija, je za STA dejal dežurni prognostik na Agenciji Republike Slovenije za okolje Blaž Šter.

Bo pa tam še vedno pihala zmerna burja, drugod pa severovzhodni veter. Prihodnje dni se bo še dodatno ogrelo, a bodo jutra še hladna in sveža. Še topleje bo konec tedna z dnevnimi temperaturami od 15 do 20 stopinj, najtopleje bo na Primorskem.

Starejše novice