Slika je simbolična.
Vlada je odobrila predlog zakona, ki bi omogočil bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Predlagano zakonodajo mora sicer potrditi še parlament, glasovanje pa je predvideno šele čez nekaj mesecev.

Predlog zakona bi španskim delavkam, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, omogočil toliko dni bolniške odsotnosti, kolikor bi jih potrebovale, pri čemer stroške krije državni sistem socialne varnosti, ne pa delodajalci.

Tako kot pri plačani odsotnosti iz drugih zdravstvenih razlogov mora začasno nezmožnost dela odobriti zdravnik.

Če bi bil zakon sprejet, bi šlo za prvo tovrstno pravno podlago v Evropi. Do sedaj bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij omogoča le peščica držav, med drugim Indonezija, Južna Koreja in Zambija.

Sprva sicer ni bilo povsem jasno, ali ima manjšinska vlada premierja Pedra Sancheza, ki je pravice žensk postavila za svojo prednostno nalogo, dovolj podpore za potrditev zakona na ravni vlade.

Dodatna stigmatizacija žensk na delovnem mestu?

Predlog je razdelil vladno koalicijo in celo sindikate, saj nekateri trdijo, da bi lahko stigmatiziral ženske na delovnem mestu in povzročil dajanje prednosti zaposlovanju moških.

Španska ministrica za enakost Irene Montero pa je dejala, da bo zakon prepoznal zdravstveno težavo, ki je bila doslej v veliki meri pometena pod preprogo.

»Menstruacija ne bo več tabu,« je dejala na novinarski konferenci po seji vlade.

Zakonodajni predlog je del širše zdravstvene reforme v Španiji, ki bo spremenil tudi zakonsko podlago za umetno prekinitev nosečnosti. Tako 16-letnice in 17-letnice ne bi več potrebovale dovoljenja staršev oziroma skrbnikov, da opravijo splav.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aa (nepreverjen)

a to vala za golobe?

Mestjanar (nepreverjen)

No, uredništvo, a se bomo igrali skrivalnice? Po novem me boste brisali, ker so to očitno neprijetna dejstva, ki jih navajam o vas. Ponovno vas sprašujem, zakaj namensko lepite bombastične in zavajajoče naslove in podnaslove na članke, ki jih povzemate iz drugih portalov? Tokrat ste NEKOREKTNO povzeli naslov in povdarek prispevka na temo, ki jo je 17. maja letos objavil SLO STA, povzemajoč francosko AFP, glasil pa je takole:
"Španska vlada odobrila predlog zakona o bolniški odsotnosti zaradi bolečih menstruacij"
Madrid, 17. maja - Španska vlada je danes odobrila predlog zakona, ki bi omogočil bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Predlagano zakonodajo mora sicer potrditi še parlament, glasovanje pa je predvideno šele čez nekaj mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Itd.

Razumem (nepreverjen)

Mi moški pa mo dobili bolniški stalež, če de nas bolo ku.ac? Če ne, gre za diskriminacijo.

Starejše novice