Ženske v Evropski uniji v povprečju še vedno zaslužijo manj kot moški. V povprečju je njihova urna postavka 14,1 odstotka nižja, za vsak evro, ki ga zaslužijo moški, torej zaslužijo 86 centov.

To je enako plačilu za delo, opravljeno v skoraj dveh mesecih na leto. 

»Enakost je ena od temeljnih vrednot Evropske unije in temelj za neodvisnost in svobodo ljudi. Ženske in moški si zaslužijo enako plačilo, obravnavo in možnosti,« so zapisali podpredsednica za vrednote in preglednost Vera Jourova, evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit ter evropska komisarka za enakost Helena Dalli.

Čeprav je enako plačilo za ženske in moške določeno v pogodbah Evropske unije že več kot 60 let, se še vedno v celoti ne izvaja. Kljub izboljšanju položaja žensk v družbenem in poklicnem življenju so razlike v plačilu še vedno velike in globoko zakoreninjene.

Dejavniki za razlike v plačilu med spoloma so različni. Ker odgovornost za nego družinskih članov nosijo predvsem ženske, v večji meri delajo s skrajšanim delovnim časom.

Prav tako ženske pogosto delajo v panogah, kjer so plače nižje, ali pa opravljajo slabše plačana dela.

»Ženske se soočajo s steklenim stropom v podjetjih in so za opravljanje enakega dela plačane manj kot moški,« še piše v izjavi. To posredno vpliva tudi na njihove pokojnine, ki so prav tako nižje, so dodali.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Ko moški povabi žensko v kino, on plača vstopnice, večerjo in pijačo prav tako, avto natanka on... Še premalo je razlike.

Kaco (nepreverjen)

Ti da si kdaj katero povabil v kino? Uspeha pa ni bilo a ne?!

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

Franc s Piramide

Kdor jamra, mu je treba stran vzet! Ženske zaslužijo točno toliko, kot naredijo. Ali pa še to ne, ker se v glavnem redijo na nekih pisarniških službah, ki jih vse po vrsti plačuje država.

Kaco (nepreverjen)

Zanimivo MB info ima dva komentatorja iz perzijskih držav.

Kukuhahabd (nepreverjen)

Pa kaj vaju to kaj boli ko take butaste komentarje strelata? Sej te nismo leta 1930. Samo vprasam.

Starejše novice