Sindikat gasilcev je opozoril na domnevno neupravičeno odpoved delovnega razmerja sindikalistu mariborskega letališča. Kot je pravijo, želijo s tem opozoriti na pritlehne prakse delodajalcev.

Iz mariborskega letališča, ki ga še vedno upravlja državno podjetje DRI, je bil pred kratkim odpuščen poklicni gasilec in sindikalist. 

Prepričan je, da je službo izgubil po krivici in zgolj zato, ker je bil kot sindikalist moteč za vodstvo.

Nepravilnosti ob točenju goriva?

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so prepričani, da so takšne pritlehne prakse delodajalcev vse bolj stalnica po vsej državi. 

Uradni razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi 61-letnemu poklicnemu gasilcu Ludviku Pavloviču, so bile nepravilnosti ob točenju goriva na mariborskem letališču 17. februarja. 

»Oni mi očitajo, da nisem pravilno opravljal požarne straže, ampak požarno stražo sem izvajal pravilno,« je povedal odpuščeni gasilec.

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so prepričani, da gre za izmišljen prekršek. Na letališču odpuščenemu gasilcu, ki je hkrati tudi sindikalni zaupnik, očitajo, da pri točenju goriva sploh ni bil prisoten. 

A podpisane izjave dveh drugih sodelavcev njegovo pristnost potrjujejo. 

»V času, ko je bil razporejen na delovno mesto dežurnih, gasilec prisoten na požarnih stražah med polnjenjem zrakoplovov na letališki ploščadi. Se pravi, da je bil, to vodje, koordinatorji požarne varnosti zagotavljajo,« je dejal David Švarc, sekretar sindikata.

V sindikatu so tako prepričani, da ga je vodstvo smatralo za motečega in ga posledično odpustilo.

»Vse skozi sem delodajalca opozarjal na nepravilnosti, ki so se dogajale na mariborskem letališču. Tudi pisno sem vodstvo pozval k temu, da se te nepravilnosti odpravijo, a delodajalec tega ni odpravil. Je dodeljeval neka druga dela, ki niso v skladu z našo pogodbo o zaposlitvi,« je pojasnil odpuščeni gasilec.

V času odpovednega roka so Pavloviču onemogočili vstop v službene prostore, kjer ima tudi osebne predmete. K umiritvi zadeve ni pomagal niti zagovor, kjer je bila prisotna tudi odvetniška pisarna sindikata.

»Več kot očitno je bilo, da zagovor ni bil namenjen zagovoru, ampak predvsem še enem nadaljnjem zasliševanju, bom rekel pritiskih nanj in da je bilo praktično odločitev o tem, da se ga bodo znebili, sprejeta že bistveno prej,« je poudaril David Švarc, sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije.

Odziv DRI

V državnem podjetju DRI, ki že peto leto upravlja mariborsko letališče, ki sicer nima niti ene redne letalske linije, so tako gasilcu, ki je bil hkrati tudi vodja letališke gasilske enote, vročili odpoved iz krivdnih razlogov.  

»Sporočamo, da kakršnokoli povezavo med delavčevim sindikalnim udejstvovanjem in podano odpovedjo ostro zanikamo. 

Ravnanje zaposlenega, ki je bilo v nasprotju z zakonom, pravili stroke in pogodbo o zaposlitvi, je v celoti zabeleženo s posnetkom varnostnih kamer na letališču,« je zapisala Tina Bučić iz korporativnega komuniciranja DRI.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

»Gasilske službe ni več na mariborskem letališču. Ne obstaja več. Samo so še vzdrževalna dela in to je to. Drugače smo pa vse službe mi pokrivali, tiste dejansko, ko bi morale biti po zakonodaji, obvezne letališke službe, ker jih ni,« je še dodal odpuščeni gasilec.

V gasilskem sindikatu opažajo, da je v Sloveniji vse bolj uveljavljena praksa, delodajalci enostavno odpustijo aktivne in izvoljene predstavnike zaposlenih in si s tem zagotovijo mir.

»Je pa nam sindikatom, še bolj jasno seveda ne, da s takimi potezami dejansko... strašijo, ustrahujejo vse delavce, da bi se sindikalnega dela, ali pa delavskega organiziranja sploh oprijelo,« je še dejal sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije.

Tako sindikat kot odpuščeni gasilec bosta pravico iskala tudi s tožbo na sodišču.

Komentarji (3)

44 (ni preverjeno)

po praksi delovnih sodisc zna dobit

Surfeiter (ni preverjeno)

Po vzgledu Andreja Stareta bi pil kot smuk, pijan hodil v službo, trosil neumnosti, zajebaval vse okoli sebe, pa bi te cenili do neba. Slovenistan, pička vam materina ...

SLO (ni preverjeno)

Zagorec že navse zgodaj si tak razjeban?! Skuhaj si melisin čaj pa počivat!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Starejše novice