Mariborsko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška zaradi aktivnosti Štajerske varde, s katerim naj bi ščuval k nasilni spremembi ustavne ureditve. Predlagali so tudi podaljšanje pripora, poroča STA.

Andreja Šiška, ki je v priporu že od 12. septembra, več kot očitno čaka sojenje zaradi Štajerske varde. Mariborsko tožilstvo je namreč v četrtek vložilo obtožnico, v kateri mu očita kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, je za STA potrdil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič. Ob tem je tožilstvo zahtevalo tudi podaljšanje pripora.

Šiško je sicer v priporu že od 12. septembra. Pripor bi se mu iztekel prihodnjo sredo, a po vložitvi obtožnice bržkone ostaja v priporu. Tožilstvo namreč pričakuje, da bodo vodji Štajerske varde pripor spet podaljšali.

V priporu bi lahko bil še dve leti

Z vložitvijo obtožnice se je izdatno povečal tudi rok, kako dolgo bi še lahko bil Šiško v priporu. Tako bi lahko Šiško v priporu prebil še naslednji dve leti. Zakon namreč predpisuje, da mora biti od vložitve obtožnice sodba izdana v roku dveh let.

Vrhovno sodišče je sicer v začetku novembra zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Šiškove obrambe v zvezi s sklepom o odredbi pripora. S to odločitvijo so sprejeli presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice