Na mariborskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje študentu Luki Gašpariču, ki mu tožilstvo očita poskus umora na grozovit in zahrbten način.

Pravosodni policisti so danes na Okrožno sodišče v Mariboru iz celjskega zapora pripeljali obtoženega Luko Gašpariča, ki mu sodijo zaradi poskusa umora svojega nekdanjega dekleta v Mestnem parku Maribor.

Spomnimo. Obtoženi je v noči na 4. september leta 2022 poskušal na brutalen način umoriti svojo prijateljico, ki pa je takrat predvsem zaradi hitrega posredovanja mimoidočih, napad preživela.

Gašpariču tožilstvo očita, da je septembra 2022 oškodovanko zvabil v park, kjer jo je nato napadel s kuhinjsko sekiro in nožem. Odsekal ji je palec leve roke, jo z nožem porezal po telesu in ji na področju glave zadal kar dvajset vbodov

Po več neuspelih poskusih njegove obrambe, da bi iz postopka izključili nekatere dokaze, so mu začeli soditi šele konec lanskega leta.

Današnja razprava je bila nabita s čustvi

Sodišče je danes zaslišalo pet prič, med njimi tudi materi obeh vpletenih.

Zaslišali pa so tudi nekdanje dekle obtoženega, oškodovankinega prijatelja in moškega, ki je oškodovanko našel na kraju samega dogodka.

»Do zdaj izvedeni dokazni postopek in do zdaj zaslišani priči z ničimer niso omajali obtožbe, našega stališča, da je obdolženi poskušal umoriti oškodovanko na grozovit in zahrbten način,« je po obravnavi povedal višji tožilec Darko Simonovič.

Današnja razprava je bila nabita s čustvi. Mama obtoženega je opisala sinovo spremenjeno obnašanje v tistem času, ko se je njegovo razmerje z oškodovanko začelo zapletati. Sicer pa ga je opisala kot dobrovoljnega in mirnega fanta. 

Podobno je Gašpariča opisalo tudi njegovo nekdanje dekle, ki je zatrdilo, da nad njo nikoli ni izvajal fizičnega ali psihičnega nasilja. 

Na obravnavi je bila znova prisotna oškodovanka

Obravnavo je spremljala tudi oškodovanka, ki se je ob pričanju obtoženčeve mame, ki je dejala, da je prav ona tista, ki je nad obtoženim neprestano izvajala nadzor, vidno zlomila in glasno zajokala.

»Njun odnos je bil zelo intenziven. To se bo izkazalo tekom postopka, obramba bo v spis vložila še neko dodatno njuno komunikacijo, ki bo dejansko vse skupaj osvetlila v pravi luči,« je dejal zagovornik obtoženega Žiga Podobnik

S tem, da je šlo za kompleksen odnos, se je sicer strinjal tudi tožilec. »Seveda je šlo za en kompleksen odnos, saj to je vsakemu jasno. Ampak kakor koli je, nič ne upravičuje takšnega dejanja, mislim, da se vsi strinjamo,« je povedal Simonovič.

Zaslišali bodo še preostale priče in sodne izvedence

Gašparič krivde za poskus umora še vedno ni priznal, na decembrskem naroku pa se je izgovarjal na izgubo spomina.

V eni izmed prihodnjih obravnav bodo zaslišani tudi sodni izvedenci in strokovnjak, ki bodo podali mnenja ali je bil obtoženi v času dejanja prišteven ali ne.

Vse kaže, da bodo na eni izmed prihodnjih obravnav soočili mnenja sodnih izvedencev s področja psihiatrije.

»Obramba se vsekakor strinja, da bo izvedence treba najprej zaslišati in da svoje mnenje podajo ustno. Po tem pa bo po našem mnenju, glede na nasprotujoče si ugotovitve, potrebno tudi njihovo soočenje,« meni zagovornik obtoženega.

Gašpariča so po današnji obravnavi pravosodni policisti odpeljali nazaj v celjske zapore, kjer prestaja pripor. 

Na mariborsko sodišče se bo vrnil 26. februarja, ko se bo sojenje nadaljevalo z zaslišanjem preostalih prič.

Komentarji (7)

Prisegam (ni preverjeno)

...kdor bi mojemu otroku storil kaj takšnega bi danes bil mrtev.

Šumar (ni preverjeno)

Gašparič ne bi smel več dihati!!!

In reply to by Prisegam (ni preverjeno)

Düplek (ni preverjeno)

Enako, dolgo nebi zivel, prasec. Oko za oko!

Nika pasjeglava (ni preverjeno)

Takšen fejst pjeb

pohorskisvizec

Kriva je delno mati!

Zvegla (ni preverjeno)

ta ne sme več sonca videt drgač kot po TV

Suska (ni preverjeno)

In zdaj njegova mamica prelaga krivdo na dekle?Sram jo naj bo!Po tem se vidi kako sinčku vedno krije hrbet!

Starejše novice