Slika je simbolična.
Po razkritju dogajanja na soboški srednji šoli se je odzval tudi Center za socialno delo Pomurje.

Kot smo poročali, smo v uredništvu Sobotainfo prejeli informacije, da naj bi dijakinja Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota že dlje časa grozila sošolcem z besedami, da jih bo ubila.

Dijakinja naj bi po naših neuradnih, a zanseljivih informacijah celo pošiljala fotografije nožev, v sredo, 24. maja 2023, pa naj bi nož prinesla tudi v šolo.

Zaradi omenjenega dogodka naj bi v šolo poklicali tudi policijo, dijakinji omenjene šole pa so za 14 dni prepovedali vstop v šolo, dovoljeno naj bi ji bilo pisati samo teste.

Kot smo že poročali, v Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota zadeve ne želijo komentirati, potrdili pa so, da je bila na šoli policija.

Center za socialno delo Pomurje omenjenega dogodka ne more komentirati

Z vprašanji za odziv na omenjeni dogodek smo se obrnili tudi na Center za socialno delo Pomurje.

»Konkretno omenjenega dogodka ne moremo komentirati že zaradi same vsebine kakor tudi varstva osebnih podatkov. Lahko pa vam predstavimo vlogo Centrov za socialno delo v okviru naših storitev in izvajanje preventivnih dejavnosti v takšnih in podobnih primerih,« so odgovorili.

Spremembe v vedenju otroka/mladostnika opazijo, nudijo jim tudi ustrezno pomoč

V nadaljevanju so poudarili, da v kolikor pri posamezniku zaznajo spremembe v vedenju (če se otrok/mladostnik zapre vase, se ne druži več s prijatelji, navaja občutke krivice, izraža jezo, zapisuje svoje frustracije in maščevanja, omenja samomor, ali ima take misli in tako dalje), da takega otroka/mladostnika opazijo.

»Pomembno je, da se tukaj z otrokom/mladostnikom pogovorimo, ter da ne pogledamo proč. Otroku/mladostniku, ki je v stiski ponudbimo tudi ustrezno pomoč in podporo ali ga usmerimo k strokovnjaku, ki mu lahko to nudi. Če je potrebno pa obvestimo tudi ustrezne institucije,« so dodali.

Strokovni delavci najprej raziščejo življenjske okoliščine, značilnosti in razmere v družini

Center za socialno delo je o nasilju na šoli obveščen, ko se presodi, da otrok potrebuje pomoč centra, policija pa prejme prijavo tistih ravnanj, ki ustrezajo opisom kaznivih dejanj oziroma imajo znake prekrška.

Sem spadajo denimo povzročena telesna poškodba, spolno nasilje, tatvine, izsiljevanje, poškodovanje stvari, pa tudi ko posameznik v šolo prinese predmete, ki so po svoji obliki nevarni ali prepovedani.

Kot so pojasnili, pri obravnavi otroka ali mladostnika, ki izvaja nasilje, strokovni delavci najprej raziščejo njegove življenjske okoliščine, značilnosti in razmere v družini, šolsko situacijo in socialno mrežo.

»Na podlagi ugotovitev se opredelijo otrokove težave in iščejo načini reševanja. Mladoletniku, staršem in drugim članom družine center za socialno delo tudi ponudi možnost vključitve v različne oblike pomoči znotraj ali zunaj centra, zelo pomembno je, da so pomoči deležne žrtve in njihovi starši,« so pojasnili.

Za podrobnosti omenjenega dogodka na srednji šoli smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Murska Sobota, za odziv pa na varuha dijakovih pravic.

Starejše novice