Preminuli delavec je s podesta padel v globino 15 metrov, s podobne višine pa je njegovega hudo poškodovanega sodelavca z avto lestvijo reševalo dvajset gasilcev. Domačini ob delovni nesreči pretreseni.

Ptujski gasilci so se na intervencijo na gradbišče pri gradu Borl odpravili z informacijo, da so se pri pospravljanju žerjava poškodovali štirje delavci. Ko so prispeli do kraja nesreče, so ugotovili, da je operater žerjava nepoškodovan sam splezal s konstrukcije, prav tako sam pa se je rešil delavec s hudo poškodovanim obrazom in glavo.

Konstrukcija žerjava poškodovana in nevarna, reševali z avto lestvijo in vrvno tehniko

Eden izmed poškodovanih je s hudo poškodovano desno nogo ostal na podestu žerjava na višini 12 metrov. »Drugi pristop kot z našo avto lestvijo enostavno ni bil možen. Tudi sama konstrukcija žerjava je bila tako poškodovana, da smo ocenili, da ni več varna za reševanje po njej,« pravi vodja intervencije Marjan Satler iz Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj.

Reševalo 20 ptujskih gasilcev, Prostovoljno gasilsko društvo Cirkulane poskrbelo za osvetljevanje

V intervenciji, ki se je zavlekla do desete ure zvečer, je sodelovalo 20 operativnih članov Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj. Reševalno akcijo je močno oteževala tema in zato so z reflektorji na pomoč priskočili še gasilci iz Cirkulan, ki so pred tem pomagali še s preventivnim odklopom elektrike na gradbišču.

»Če ponesrečenega ne bi uspeli dvigniti v košaro, bi morali uporabiti vrvno tehniko in ga po vrveh spuščati na tla. Na srečo pa nam ga je uspelo do reševalcev spraviti s košaro avto lestve,« je povedal Marjan Satler, vodja intervencije Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj.

Pretreseni ob delovni nesreči s smrtnim izidom

Grad Borl in brežina pod njim sta dolga leta čakala na sanacijo, ki so je bili domačini po več letih zelo veseli. »Tako kot smo bili veseli, da se je skala sanirala, smo sedaj bili zelo pretreseni ob novici, da se je delavec ob pospravljanju delovnega stroja smrtno ponesrečil,« pravi podžupanja Cirkulan Danica Ranfl.

Cilj sanacije, ki je terjala smrt, prav povečanje varnosti

Sanacija brežine naj bi ob utrditvi temeljev gradu Borl poskrbela predvsem za večjo varnost cestnega prometa. »Ker je bil podor skale dejansko na cesto in nevarnost, da zapre to glavno cesto in povezavo s Hrvaško na mejnem prehodu Zavrč,« še pravi Danica Ranfl. Prav gradnja, ki bo poskrbela za varnost, je tako še pred zaključkom del tragično terjala človeško življenje.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pri mej dus (nepreverjen)

podžupanja niti jest ne more tak ji je zal.

Čuk (nepreverjen)

Inšpektorja si lahko kupiš za 1000€ .

Starejše novice