Vir: Policijska uprava Maribor
Po požaru v eni izmed mariborskih hiš so možje v modrem marca odkrili kar sedem prirejenih prostorov za gojenje konoplje. Po večmesečni kriminalistični preiskavi so razkrili tri osebe, ki so bile vpletene v gojenje in prodajo prepovedanih drog.

Mariborski policisti so bili marca letos obveščeni o požaru na stanovanjski hiši na Klemenčičevi ulici v Mariboru. S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je bil moški utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti.

44-letni državljan Slovenije je namreč zaradi malomarnosti pri napeljavi električne energije povzročil požar. Ker požara sam ni več mogel nadzorovati ali pogasiti, se je ta razširil čez celotne kletne prostore hiše.

Ogenj so pravočasno pogasili gasilci Gasilske brigade Maribor in tako preprečili, da bi se razširil na sosednje stanovanjske hiše, saj se osumljenčeva hiša nahaja v strnjenem naselju.

Pogasili požar in odkrili sedem prostorov za gojenje konoplje

Z nadaljnjimi aktivnostmi so ugotovili, da je omenjeni osumljenec, skupaj z neznanim sostorilcem, utemeljeno osumljen tudi storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. 

Skupaj sta v navedeni stanovanjski hiši, v sedmih različnih prirejenih prostorih, gojila 722 sadik konoplje in tam hranila še skupno 1658,07 gramov posušene prepovedane droge konoplje.

Vir: Policijska uprava Maribor
Vir: Policijska uprava Maribor

Osumljen tudi tatvine električne energije

Prav tako so kriminalisti ugotovili, da je 44-letni državljan Slovenije utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja tatvine električne energije. Na tem naslovu je namreč priključil na električno omrežje mimo merilne omarice.

Na tak način si je protipravno prilastil 46.553 kWh električne energije in si pridobil 8.415,26 evrov protipravne premoženjske koristi.  

Kriminalisti so osumljenca 18. junija privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Maribor, ki je zanj odredil pripor.

Konopljo gojili tudi na območju Lendavskih Goric in Beltincev

Z dodatnim zbiranjem obvestil so mariborski kriminalisti ugotovili, da je imenovani v sostorilstvu s 26-letnim državljanom Slovenije na območju Lendavskih Goric, v posebej prirejenem prostoru gojil skupaj 107 sadik prepovedane droge konoplje in tam hranil skupno 41,23 gramov te posušene prepovedane droge, z namenom nadaljnje neupravičene prodaje.

S preiskovalnimi aktivnostmi so prav tako ugotovili, da je 26-letni državljan Slovenije na območju Beltincev, v posebej prirejenem prostoru neupravičeno gojil skupaj 95 sadik prepovedane droge konoplje v velikosti od 8 do 64 cm. 

Tam je hranil še skupno 20,48 gramov te posušene prepovedane droge, 3,53 g prepovedane droge konoplje smole, 10 ml prepovedane droge konoplje smole in 1,36 gramov prepovedane droge amfetamin, prav tako z namenom nadaljnje neupravičene prodaje. 

Zasegli tudi večjo količino streliva

Pri preiskavi so kriminalisti prav tako zasegli večjo količino sestavin za izdelavo eksploziva, smodnika, več kosov orožja in streliva. Imenovani je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva

Kriminalisti so 9. septembra tudi tega osumljenca privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Maribor, ki je tudi zanj odredil pripor.

Vir: Policijska uprava Maribor
Vir: Policijska uprava Maribor
Vir: Policijska uprava Maribor

Osumljenec iz Beltincev sodeloval še z 26-letnikom iz Šmartna ob Paki

Preiskava očitanih kaznivih dejanj se s tem ni zaključila, saj so mariborski kriminalisti ugotovili, da je osumljenec iz Beltincev sodeloval še s 26-letnim državljanom Slovenije iz Šmartna ob Paki. Slednji mu je namreč predhodno ponujal naprodaj večjo količino Kalijevega perklorata, ki je predhodna sestavina za izdelavo eksplozivov.

V torek, 22. septembra, so kriminalisti s hišno preiskavo pri osumljenemu na območju Šmartna ob Paki zasegli večjo količino kalijevega perklorata in predelan kos orožja. V zvezi s tem bodo na pristojno Okrožno državno tožilstvo zoper imenovanega podali kazensko ovadbo.

Vir: Policijska uprava Maribor
Vir: Policijska uprava Maribor
Vir: Policijska uprava Maribor

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Zračna puška ni kos prepovedanega orožja .

Starejše novice