Vir: PGD Lenart
Posledice močnega deževja, ki je včeraj zajelo Slovenijo, so najhujše na vzhodu države, predvsem na območju Ormoža in Šentilja. Skupaj se je sprožilo kar 68 zemeljskih plazov. Ponekod je v trgovinah zmanjkalo folije.

Po podatkih centra za obveščanje se je zaradi včerajšnjega dežja, ki je padlo na že namočena tla, sprožilo 68 plazov, posredovalo je 187 gasilskih enot. Nekateri vodotoki še vedno poplavljajo, zaprtih je več cest.

Posledice nalivov so najhujše v Ormožu in Šentilju, kamor danes na pomoč prihaja Slovenska vojska.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si bo skupaj s sodelavci Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Direkcije za vode ogledal razmere po obilnih padavinah v občinah Maribor, Pesnica, Šentilj in Gorišnica.

Na območju Šentilja plazovi ogrožajo več hiš, prihaja pomoč vojske

Zaradi zemeljskih plazov je v Šentilju ogroženih najmanj 12 hiš, do mnogih dostop ovirajo zasute ceste. Pričakujejo pomoč Slovenske vojske, je za STA povedala poveljnica Civilne zaščite Šentilj Valentina Ošlovnik.

Ošlovnik je za 24ur že včeraj popoldne povedala, da imajo težave že pri zagotavljanju potrebne opreme. V bližnjih trgovinah naj bi zmanjkalo folije, ki jo uporabljajo pri zaščiti zemljine po plazovih.

Pomoč vojske je v torek napovedal minister za obrambo Marjan Šarec, ki si je med drugim ogledal razmere v kraju Zgornje Dobrenje v občini Šentilj.

V Ormožu se s težavami sooča najmanj 50 stanovanjskih hiš

V Ormožu se soočajo z zalitimi podvozi, nastala pa je tudi velika škoda na infrastrukturi, cestah in kanalizaciji, je za 24ur povedal Ludvik Hriberšek iz Civilne zaščite Ormož.

Kot pravi, naj bi imelo težave vsaj 50 stanovanjskih hiš, a že od jutri prejemajo dodatne klice. 

Težave na cestah, ponekod zapore

Zaradi nevarnosti plazenja vozišča promet na mejnem prehodu Zavrč, na cesti Spuhlja–Zavrč, poteka izmenično enosmerno, navaja prometno-informacijski center za državne ceste. Na cesti Ptuj–Središče ob Dravi v Mihovcih promet zaradi plazu promet poteka izmenično enosmerno. 

Zaradi plazu je popolna zapora na cesti Maribor–Pernica, med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica ter na cesti Zgornja Kungota–Plač pri Podigracu.

V Dupleku se je drevo nagnilo na javno razsvetljavo

Gasilci so bili v zadnjih 12 urah aktivirani v vseh podravskih občinah. V občini Benedikt so črpali meteorno vodo iz poplavljene kleti gostinskega objekta. V Cerkvenjaku so nudili pomoč pri prekrivanju strehe na hiši in odstranjevanje meteorne vode iz hiše. 

Tudi v občini Duplek so gasilci črpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov in kleti. Zaradi razmočene zemljine se je drevo nagnilo na električne vodnike in javno razsvetljavo, odstranili so jo pomočjo avto lestve.

V Hočah je zalilo več objektov, tudi klet, skladišče in kotlovnico gostinskega objekta.

Več plazov na območju Maribora

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Zgornja in Spodnja Kungota so nudili pomoč pri delni sanaciji plazu in zavarovali plaz na cesti. Črpali so vodo iz zalitih kleti, s tehničnimi posegi preusmerjali meteorno vodo od objektov in v enem primeru nudili pomoč pri pokrivanju odkrite strehe.

V Voličini so gasilci nudili pomoč pri delni sanaciji plazu, razmočeno zemljino pokrili s PVC folijo in zavarovali plaz na cesti. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Lenart in Voličina so črpali meteorno vodo iz poplavljenih kleti objektov. 

Mariborski gasilci so pregledali območje enega plazenja in predali sanacijo plazu podjetju Nigrad. V dveh primerih so delno sanirali plaz in razmočeno zemljino pokrili s PVC folijo. 

Nudili so tehnično pomoč pri čiščenju odtočnih jaškov in s tem preprečili vdor meteorne vode v gostinski objekt. Črpali so vodo iz zalitih kleti stanovanjskih objektov in trgovskega objekta. 

Zalilo tudi klet mlina

V občini Rače-Fram sta se zaradi razmočene zemlje podrli večji drevesi. Gasilci so ju razžagali in odstranili iz cestišča.

Na območju občine Ruše so gasilci delno sanirali večji plaz z gradbenim strojem, ki je bil na cestišču in ga zavarovali. Z sanacijo bodo nadaljevali, ko se bo zemljina posušila.

V občini Slovenska Bistrica so gasilci izčrpali pet kubičnih metrov meteorne vode iz poplavljene kleti. Enako količino vode so iz kleti izčrpali tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Turnišče. 

V Sveti Ani so izčrpali meteorno vodo iz objekta in kleti mlina. Nudili so pomoč pri delni sanaciji plazu in zavarovali plaz na cesti.

O poplavah in plazovih poročajo tudi iz občin Cirkulane, Destrnik, Dobrna, Gorišnica, Juršinci, Majšperk, Makole, Markovci, Pesnica, Podlehnik, Ptuj, Selnica ob Dravi, Središče ob Dravi, Sveta Trojica v Slovenskih goricah,  Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale. 

Starejše novice