Slika je simbolična.
Po napadih in grožnjah, ki so se dogajale v začetku julija, ugotovljene pomanjkljivosti pri delu policistov.

Po napadih na poslance v neposredni bližini državnega zbora, na katere je prvi opozoril Jožef Horvat iz vrst NSi, je bilo slišati očitke, da policisti za zaščito poslancev niso storili vsega, kar je v njihovi moči.

Horvata so med omenjenim napadom obkolili, mu grozili in ga popljuvali.

 

Generalni direktor policije Anton Olaj je po dogodkih odredil strokovni nadzor nad delom policistov Policijske uprave Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito.

»Ugotovljene so bile nepravilnosti pri delu policistov,« so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

V okoliščinah, povezanih z dogajanjem 5., 6. in 7. julija v Ljubljani, so pooblaščeni nadzorniki ugotovili, da policisti niso »v zadostni meri opravili svojih nalog usmerjanja in usklajevanja dela območnih policijskih postaj«.

Dodali so, da na Policijski upravi Ljubljana območnim policijskim postajam ni dajala strokovnih pojasnil, nadzirala njihovega dela in jim zagotavljala strokovne pomoči.

Premalo pozornosti namenjene varnostnim razmeram

Nadzorniki so nadalje ugotovili še, da sektor uniformirane policije ljubljanske policijske uprave »ni dovolj spremljal, analiziral, proučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja«.

Očitajo jim tudi, da niso pripravili načrta varovanja ali ocene tveganja, zaradi česar v pripravljalni fazi za varovanje ni bilo večjega števila policistov, ni bil dorečen način ukrepanja policistov in ni bilo neposrednega vodenja varovanja na kraju. 

Zapisali so tudi, da je bila komunikacija med ljubljansko policijsko upravo in Centrom za varovanje in zaščito premalo učinkovita.

Kdo je odgovoren, še ugotavljajo

Z Generalne policijske uprave so sporočili še, da so sprožili postopek ugotavljanja odgovornosti, ki še traja, policijskima enotama pa naložili »izvedbo določenih ukrepov«.

Komentarji (3)

marjanpenzionist (ni preverjeno)

Če bi pošteno delali za narod, bi mirno lahko šli kjerkoli. Počasi bo dovolj, ja

Vgou (ni preverjeno)

Policija ne opravlja svojega dela . To je politična organizacija .

pohorskisvizec

Zakaj policija ne nagnala to so sodrgo, ki je nadlegovala poslance? Samo vpr.

Starejše novice