Ne zgolj 1200 evrov in 18 kazenskih točk, ampak tudi prepoved vožnje motornih vozil v Sloveniji.

Policisti Postaje prometne policije Maribor so včeraj ob 15.20 na avtocestnem počivališču Maribor, izven naselja Zrkovci, ustavili in kontrolirali 58-letnega madžarskega voznika tovornega vozila s polpriklopnikom madžarskih registrskih oznak.

Madžar je po besedah policije po avtocesti A1 vozil iz smeri Šentilja proti Ljubljani, policisti pa so ga ustavili, ker je prehiteval drugo tovorno vozilo na delu avtoceste, kjer je prehitevanje tovornih vozil prepovedano s postavljeno vertikalno prometno signalizacijo v času med 14. in 17. uro.

Pri kontroli so policisti posumili, da je voznik pod vplivom alkohola, zato so mu odredili preizkus alkoholiziranosti z indikatorjem alkohola. Ta je pokazal, da je imel voznik v izdihanem zraku kar 0,92 miligrama alkohola na liter. 

Policisti so vozniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje, mu izdali plačilni nalog in ga pridržali do privedbe k pristojnemu sodišču. »Ker je opisani Madžar glede na opisano nedvomno hujši kršitelj, ki zavestno krši cestno prometne predpise in s tem ogroža druge udeležence v cestnem prometu, so policisti sodišču predlagali, da kršitelju izreče tudi stransko sankcijo prepoved vožnje motornih vozil v Republiki Sloveniji. Na drugi način namreč ni mogoče zagotoviti varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu oziroma preprečiti ponovne udeležbe voznika v cestnem prometu,« dodajajo na PU Maribor.

Pristojna sodnica je Madžara zaslišala včeraj zvečer in mu izrekla globo v višini 1200 evrov in 18 kazenskih točk. To pomeni, da bo pristojno sodišče Madžaru v nadaljnjem postopku izreklo tudi prepoved uporabe tujega vozniškega dovoljenja na območju Republike Slovenije. 

Starejše novice