Med januarjem in junijem letos se je na območju Policijske uprave Maribor zgodilo deset odstotkov več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev.

Mariborski operativno komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes prejel 160 klicev, od tega 71 interventnih oziroma takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali en primer nedovoljenega prehoda čez državno mejo.

Kolesar zbil peško in odpeljal

Včeraj, okrog 12.20, se je na Ulici talcev v Mariboru, v bližini podhoda pod Titovo cesto, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik kolesa in peška. Peška je v trčenju zadobila lahko telesno poškodbo, kolesar pa je s kraja odpeljal.

Policisti zaradi razjasnitev okoliščin prometne nesreče naprošajo neznanega kolesarja in morebitne očividce, da se zglasijo na Policijski postaji Maribor ali pokličejo na telefonsko številko 02 220 86 30 oziroma 113.

Včeraj poškodovanih več kolesarjev

Okrog 12.12 sta v Mariboru trčila še kolesar in voznik osebnega avtomobila. Do nesreče je, po prvih ugotovitvah, prišlo zaradi nepravilnega vključevanja kolesarja na prednostno cesto. Po doslej znanih informacijah se je lažje telesno poškodoval.

Popoldne je med vožnjo zaradi tehničnih težav s kolesom v Mariboru padla kolesarka in se huje poškodovala. Ob 21. uri pa so na območju Ruš obravnavali še prometno nesrečo med kolesarko in voznikom avtomobila.

Do trčenja je, po prvih ugotovitvah prišlo zaradi napačne smeri vožnje kolesarke in neupoštevanja pravil o vključevanju v promet.

Letos v Mariboru deset odstotkov več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija prometnih udeležencev. Kot pojasnjujejo mariborski policisti, se več kot polovica prometnih nesreč običajno zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

V razmeroma visokem deležu so povzročitelji tudi vozniki motornih vozil predvsem zaradi izsiljevanj prednosti, neprilagojene hitrosti in nepravilne strani oziroma smeri vožnje.

Med januarjem in junijem letos se je na območju Policijske uprave Maribor zgodilo deset odstotkov več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je ena kolesarka umrla, 13 kolesarjev je bilo hudo in 67 oziroma deset odstotkov več lahko telesno poškodovanih.

Ob omenjenih vzrokih prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je pomemben dejavnik prometnih nesreč tudi vožnja pod vplivom alkohola.

Med januarjem in junijem 2022 se je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji nekoliko povečal in je znašal 18,5 odstotkov. Povprečna stopnja alkoholiziranosti med kolesarji, ki so povzročili prometne nesreče, je bila visoka in je znašala 1,67 grama alkohola na kilogram krvi.

56-letnik brez vozniškega dovoljenja na mopedu alkoholiziran

V soboto so policisti Policijske postaje Slovenska Bistrica opravili ogled prometne nesreče Slovenski Bistrici. Pri tem so ugotovili, da je 56-letnik, sicer oškodovani voznik mopeda, vozilo vozil brez ustreznega vozniškega dovoljenja, v postopku pa je rezultat alkotesta pokazal 1,24 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka

Vozilo mu je bilo zaseženo, zoper njega pa je bil podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Kaj se je še dogajalo?

Mariborski policisti so včeraj obravnavali tudi:

  • 16 kaznivih dejanj,
  • 13 prometnih nesreč prve kategorije,
  • eno prometno nesrečo druge kategorije,
  • tri prometne nesreče tretje kategorije,
  • 17 prijav kršitev javnega reda in miru, deset na javnih krajih in sedem v zasebnih prostorih,
  • dvema kršiteljema sta bili zaseženi vozili, obravnavali pa so tudi
  • sedem povoženj divjadi.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Melkijar (nepreverjen)

Povejte mi kam ste skrili bicikle palicaji? Kangler vam je kupo nove lepe bicikle .

Danvid (nepreverjen)

Pa če je že v luftu 0,5'kaj pa mislite ?enkrat mora počit,ha ha,Sicer pa malo za res .Kaj vi mislite ,da so ljudje roboti?nesreče se dogajajo 'trezen ali pijan.Pa saj za to ste vi tu'gospodje policisti'od nas živite

Jezni Joža (nepreverjen)

Problem je tudi vse bolj objestna vožnja kolesarjev. Nepopolna oprema kolesa s svetlobnimi telesi, objestna vožnja, neupoštevanje cestno prometnih predpisov. Tudi kolesarji so udelezenci v prometu in za njih enaki predpisi. Potrebne bi bile pogostejše kontrolne akcine policije. Da o elektricnih skirojih sploh ne govorimo.

Surfeiter (nepreverjen)

In registracija za kolesa ... sicer pa, kaj je problem? ... vsakemu eno okol kepe, pa bo ... ko je to storil župan, pa bi ga radi zamenjali ... hmmmm ... s kom že? ... pač z enim majmunom bistroumnim, recimo onim iz zavoda za zaposlovanje ...

In reply to by Jezni Joža (nepreverjen)

Starejše novice