Slika je simbolična (foto: PGD Radlje).
Zaradi poslabšanja prometne varnosti v Dravski dolini poostreni nadzori policistov.

Zadnjega pol leta so na glavni cesti med Vičem oziroma Dravogradom in Mariborom v prometnih nesrečah umrli štirje ljudje, skupno pa se je v tem času na tej relaciji zgodilo 49 prometnih nesreč

Da bi preprečili še večje poslabšanje razmer, so policisti okrepili prisotnost na terenu, s čimer skušajo uporabnike ceste opozoriti na odgovorno ravnanje.

Na območju Policijske uprave Celje cesta med Vičem in Mariborom, katere del je sicer na območju mariborske policijske uprave, močno negativno izstopa. 

»To je za nas alarm, da je treba nekaj narediti, je v današnji izjavi v Podvelki dejal vodja odseka za cestni promet v sektorju uniformirane policije Policijske uprave Celje Elvis A. Herbaj.

Na cesti bo več policistov

Izmed 49 prometnih nesreč, ki so se v zadnjega pol leta zgodile na cesti med Vičem in Mariborom, jih je bilo 39 na območju, ki ga pokriva celjska policijska uprava. 

Ker je ta cestni odsek postal problematičen, so se na Policijski upravi Celje odločili, da bodo s povečano prisotnostjo skušali uporabnike ceste opozoriti na odgovorno ravnanje, predvsem pa, da se zavedajo, da lahko sami največ naredijo za lastno varnost in varnost ostalih udeležencev, je dejal Herbaj.

Poudaril je, da poostreni nadzori, ki potekajo zadnja dva tedna in bodo potekali še nekaj časa, niso usmerjeni v represijo oziroma z njimi ne želijo polniti proračuna, kot ljudje pogosto mislijo, »ampak želijo vzpostaviti takšno stanje, da bodo ljudje sami spoznali, da cesta ne omogoča nekih velikih hitrosti,« je poudaril.

Poostren nadzor tudi danes

Obenem bodo ugotavljali tudi vse ostale kršitve. Poostren nadzor izvajajo večinoma z obstoječimi kadri v koroških policijskih postajah, so pa na problematičnem odseku povečali tudi prisotnost policistov s postaje prometne policije Celje. 

Med drugim danes poostren nadzor med 10. in 17. uro poteka na odseku med Dravogradom in Radljami ob Dravi.

Hitrost glavni vzrok nesreč

Od omenjenih štirih tragičnih prometnih nesreč so se tri zgodile zaradi vožnje po levi strani, ena pa zaradi nepravilnega prehitevanja. 

A to je po Herbajevih besedah bolj ali manj vse povezano s hitrostjo, prekoračitve hitrosti pa policisti ugotavljajo tudi v dosedanjih poostrenih nadzorih.

Težava tudi napačna stran vožnje

Poleg prehitre vožnje nesrečam botrujeta tudi napačna stran vožnje in psihofizično stanje voznikov, ki zajema problematiko uživanja alkohola in uporabo drog, po Herbajevih besedah pa so problematična tudi zdravila. Opozoril je še na neuporabo varnostnih pasov in nepravilno uporabo mobilnih telefonov.

Ne spoštuje se pravil

Ob tem je spomnil tudi na več delovišč in deloma tudi še sanacijo po poplavah, prav tako je stanje cest na nekaterih odsekih boljše, na drugih slabše. 

»Cestna infrastruktura zagotovo ima vpliv. Ampak v večini prometnih nesreč, ki se zgodijo na odsekih, ki so slabši in kjer so slabše vozne površine, so udeleženi domačini. 

Torej ljudje, ki poznajo razmere, pa kljub temu ne spoštujejo pravil,« je dejal in ponovno poudaril odgovornost vsakega posameznega voznika.

Na Koroškem oziroma v Dravski dolini sicer policisti bistvenega porasta prometa ne beležijo.

Starejše novice