Slika je simbolična (foto: Bobo).
Glede na do sedaj zbrane dokaze z ogledov krajev, kjer so izbruhnili požari na Krasu, kriminalisti izključujejo možnost naklepnega kaznivega dejanja.

V Odmevih so sinoči gostili vodjo oddelka za premoženjsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Benjamina Franca, ki pravi, da so izključili možnost, da bi bil požare povzročil požigalec.

Franca je v intervjuju opisal preiskavo in sporočil do sedaj znane podatke o vzrokih požarov.

Vzrok za zadnji požar udar strele

Požare na goriškem Krasu so uspeli pogasiti, vendar pristojne skrbi požar na italijanski strani, kjer so svojo pomoč ponudili tudi slovenski gasilci.

Vzroke za požare na naših tleh pa preiskuje slovenska policija. 

»V primeru požarov na Krasu lahko potrdimo, da je za zadnji požar na območju komenskega Krasa nad vasjo Škrbina vzrok udar strele. V primerih preiskav vzrokov požara na območju goriškega Krasa pa intenzivna kriminalistična preiskava še poteka,« je povedal Franca.

Vendar pa do sedaj zbrane informacije izključujejo možnost, da je šlo za naklepno kaznivo dejanje in Franca pravi, da na delu ni bil požigalec. Še vedno pa ugotavljajo, kaj je požar povzročilo.

Vremenske razmere omogočile hitro širjenje požara

Gre za enega največjih požarov, kar so ga do sedaj preiskovali v naravi. Najbolj nenavadno je bilo dejstvo, da se je ogenj pojavljal na različnih krajih, zato so domačini začeli sumiti, da je bil požar podtaknjen. 

»Tovrstni požari so zelo specifični. Tudi vremenske razmere na Krasu so bile takšne, da so omogočile hitro širjenje požara. Suha tla, posušena tla, visoke temperature, visok termičen veter visoke intenzitete, nekaj časa maestral, pozneje burja, prepletanje teh vetrov je dejansko pospešilo širjenje požara,« je dejal Franca.

Pojasnil je, da tako imenovani »požarni preskoki« niso nič novega in da je več preiskav po svetu dokazalo, da lahko do njih pride tudi v razdalji od kilometra in pol do dveh kilometrov.

Do teh požarnih preskokov pride zaradi vetra, ki delce gorečega goriva odnese na drugi kraj in tam zaneti nov požar.

Preiskovanje požarov ena najtežjih preiskav

Za kriminaliste je velik izziv predstavljala ta neverjetna razsežnost požara, delo jim je oteževala tudi visoka temperatura, na določenih predelih pa požar niti ni bil popolnoma ugasnjen. 

»To pomeni, da nam na nekaterih krajih še ni uspelo dokončati ogledov. Poleg tega imamo še veliko nevarnost neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki predstavljajo nevarnost tudi teden po samem požaru zaradi visokih temperatur,« je dejal.

Zaradi ognja in njegovega gašenja pa se zbriše veliko dokazov, kar kriminalistom zelo otežuje delo in smatrajo preiskovanje požarov za eno najtežjih preiskav. 

Kdaj bo preiskava končana, ni mogoče predvideti, bodo pa vsa obvestila, ki jih bodo pridobili glede vzrokov požarov, prenesli pristojnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici in v Kopru. 

Komentarji (1)

Mbb (ni preverjeno)

Zanimo ! Na TV je domačin očividec razložil kako je videl dva požara hkrati na razdalji več kot kilometer,ki sta nastala skoraj istočasno ! Torej dvoglava strela . 🤣🤣🤣

Starejše novice