Močna neurja, ki so včeraj zajela Štajersko, so za seboj pustilo številne poplavljene kleti, meteorne vode so zalile ceste, padala je tudi manjša toča.

Nevihte, ki so se nad Štajersko razbesnele že včeraj popoldne, niso imele milosti. V Mariboru je meteorna voda poplavila več kleti, med drugim tudi prostore ene izmed mariborskih šol. Požrtvovalni gasilci Gasilske brigade Maribor so skupaj s prostovoljnimi gasilci iz kleti še vso noč črpali meteorno vodo.

Močne nevihte, lokalno tudi supercelične, so se na območju Ptuja in Maribora obnavljale več ur, padala je tudi toča.

»Do 7. ure zjutraj smo posredovali na več kot 30 intervencijah, a odpravljanja posledic neurja še zdaleč ni konec. Prav tako so bila na terenu vsa razpoložljiva prostovoljna gasilska društva, katera so prav tako posredovala na velikem številu intervencij. V večini primerih smo posredovali zaradi težav, ki jih je povzročila meteorna voda, dvakrat pa smo posredovali tudi v hudih prometnih nesrečah,« so dogajanje v nočnih urah povzeli mariborski gasilci. 

S poplavami meteorne vode so se spopadali še v Dupleku, Miklavžu na Dravskem polju, Vurberku ter v občini Hoče - Slivnica, kjer so postavljali celo protipoplavne vreče. Precej hudo je bilo na območju Ptuja in okoliških občin, kjer so manjši vodotoki celo prestopili bregove in poplavljali.

Območje mesta Ptuj je včeraj ob 17.33 zajelo močno neurje z obilnim dežjem. Meteorna voda je zalila 48 stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Ptuj, Kicar, Spodnji Velovlek, Pleterje, Pacinje in Podvinci so vodo izčrpali. Prav tako so gasilci PGD Ptuj s peskom napolnili 600 protipoplavnih vreč, nekaj so jih postavili na kritična mesta, nekaj razdelili občanom.

V naseljih Hajdoše in Skorba, občina Hajdina, so včeraj ob 17.20 gasilci PGD Hajdoše in Slovenja vas izčrpali meteorno vodo iz 20 stanovanjskih objektov, dvorišča gasilskega doma v Hajdošah in odstranili drevo s hiše.

Naselje Draženci v občini Hajdina je že nekaj po 17. uri zajelo neurje z močnim nalivom. Gasilci PGD Draženci in Slovenja vas so meteorno vodo iz 10 kleti stanovanjskih hiš izčrpali.

V naselju Pobrežje, občina Videm, je ob 18.15 zaradi obilnega deževja meteorna voda zalila prostore industrijskega objekta. Gasilci PGD Videm pri Ptuju so vodo izčrpali.

V naselju Grajena v občini Ptuj je meteorna voda okoli 18.44 zalila več objektov. Gasilci PGD Grajena, Bukovci, Stojnci in Podvinci so izčrpali vodo iz devetih objektov, pri enem so tudi izkopali odtočni jarek.

Na območju občine Destrnik je zaradi obilnega dežja meteorna voda zalila več objektov. Gasilci PGD Destrnik in Desenci so izčrpali vodo iz šestih objektov v naseljih Janežovci, Jiršovci, Placar in Vintarovci.

Tudi v Koreni, v občini Duplek, so posredovali gasilci PGD Korena, ki so na več lokacijah izčrpali vodo in odstranili posledice neurja.

V Rogoznici, v občini Lenart, pa je zaradi močnega dežja okoli 19.45 zalilo hlev. Gasilci PGD Selce so vodo izčrpali. Ponoči, ob 0.31, pa se je v Zavrhu, občina Lenart, sprožil manjši plaz, ki je zasipal polovico ceste. Gasilci PGD Selce so očistili cesto in obvestili pristojne službe.

V naselju Rošpoh-del, občina Kungota, je okoli 23. ure močan dež zalil kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Spodnja Kungota so vodo izčrpali.

To so fotografije bralk in bralcev Mariborinfo in Ptujinfo, ki prikazujejo posledice neurja iz vseh koncev po Podravju.

Gasilci so imeli vso noč polne roke dela ...

Opozorila pred razlivanjem hudourniških vodotokov 

Vremenoslovci opozarjajo, da bodo močneje narasli hudourniški vodotoki s povirji na Pohorju, zahodnem delu Slovenskih Goric ter Halozah.

Pri tem so možna razlivanja hudournikov na izpostavljenih delih, v manjšem obsegu pa se lahko razlije tudi reka Dravinja in druge manjše reke na tem območju.

V noči na soboto so možni hitri porasti in razlivanja tudi drugod v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. V Pomurju obstaja verjetnost zastajanja zaledne vode.

Vir: ARSO

Nevihte možne tudi danes ...

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno se bodo še pojavljale krajevne padavine, predvsem popoldne tudi posamezne nevihte, a bodo vmes tudi daljša suha obdobja. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 stopinj Celzija. Ponoči bodo padavine povsod ponehale, delno se bo zjasnilo. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice