Vir: PGD Lenart
Požar v Lenartu povzročil za okoli 20.000 evrov škode.

Požar, ki je v nedeljo popoldne zagorel v zbirnem centru odpadkov podjetja Salomon v Lenartu, je po prvih ocenah policije povzročil škodo v višini 20.000 evrov.

Po navedbah Policijske uprave Maribor je zagorelo v betonskem boksu na območju zunanjega skladišča podjetja, v katerem naj bi bila predvsem plastika.

Policisti so bili o požaru obveščeni ob 15.46. Na kraju je posredovalo 105 gasilcev osmih prostovoljnih gasilskih društev, ki so ob približno 18. uri požar tudi pogasili. Policisti so opravili ogled kraja požara, o dogodku pa še zbirajo obvestila, so danes sporočili z mariborske policijske uprave.

Po navedbah Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zagorela odpadna plastika in preostali material ob plastiki.

Zaradi požara sta bili po njihovih podatkih poškodovani dve osebi, ki so ju na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči in ju nato prepeljali na pregled v Univerzitetni klinični center Maribor.

Gasilsko stražo so izvajali lenarški gasilci, ki so ob 2.43 na požarišču ponovno opazili dim. Pogasili so posamezna žarišča in dodatno zalili območje.

Lenarški župan Janez Kramberger je danes za STA povedal, da je poveljnik civilne zaščite odredil odvzem vzorcev vode, da bi ugotovili morebitno prekomerno onesnaženje odpadne vode. Ponovil je, da lokacija tega obrata ni primerna.

»Kot smo že večkrat povedali, ta obrat ne sodi sem. Novo lastništvo je sicer kooperativno. Predlagali smo jim selitev na drugo lokacijo in trenutno so v fazi pridobivanja zemljišč na tisti lokaciji. Dela se na tem, da se obrat umakne na primernejšo lokacijo, a to vzame nekaj časa,« je dejal.

Poveljnik civilne zaščite občine Lenart Franc Krivec je za Radio Slovenija povedal, da je bil požar manjši kot tisti v preteklosti, vsaj po prvi oceni pa ni šlo za večje onesnaženje.

Tudi v družbi Salomon poudarjajo, da je šlo za manjši požar. »Požar je bil pogašen v približno uri, kar pomeni, da je šlo za relativno majhen požar,« je danes za STA povedal direktor dejavnosti ravnanja z odpadki v omenjenem podjetju Primož Gabrič.

Po njihovih ocenah je bilo povzročene za od 10.000 do 20.000 evrov škode.

»Največja škoda je na ogradi, ki je tam zaradi preprečevanja širjenja požara. Prav tako je škoda na odpadkih, ki niso goreli, so pa bili zaradi omejevanja požara zaliti z vodo,« je pojasnil.

Poudaril je, da so v preteklih treh letih nadgradili sistem požarne varnosti.

»Ključen projekt v zvezi s tem je bila celovita rekonstrukcija centra, ki bi se morala začeti izvajati v tem letu, vendar je bil projekt ustavljen, saj smo se na pobudo lokalne skupnosti odločili, da center preselimo na območje izven mesta. Pričakujemo, da bodo dovoljenja v zvezi s selitvijo pridobljena v roku nekaj let. Trenutno v centru izvajamo ukrepe, ki bodo omogočili varno obratovanje centra do njegove selitve, kot so dodatni začasni objekti za skladiščenje odpadkov, nadgradnja sistema zaznavanja požara in podobno,« je navedel.

Komentarji (1)

Sarikaz (ni preverjeno)

Smetišče sredi lenarta??Za čist zrak očitno prebivalcem dol visi ,kot izgleda tudi zdravje splih najmlajših.Vsako leto ista zgodba in požari večkrat .Pa kaj se lenarčani ne zberejo in spodijo te vodilne in ta 'smešno firmo ,ime za papir servis'od nesnage iz centra mesta.Fuj kako smrdi po kilometer stran okrog pa vrtec ,šoli, trgovine, njive,hiše ,novi bloki.,v glavne nesnaga od zraka.Lenarčani 'kdaj boste dobili jajca in rekli "NE,spokajte stran???,kdaj???ko boste vsi rakasti??smetišče ne bi smeli biti
skoraj v centru,300m od vrteca.A ste normalni?
Zanima me kdo na občini to podpira ,predlagam ,da vprašanje naslovite na občino pa boste imeli odgovorne.Fuj.

Starejše novice