Slika je simbolična.
Na Ptujskem jezeru poginilo večje število rečnih galebov. Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, je vzrok pogina ptičja gripa.

Kot smo že poročali, so včeraj zjutraj mimoidoči opazili večje število poginulih rečnih galebov na otoku na Ptujskem jezeru. 

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj so s pomočjo čolna prepeljali približno štirideset poginulih ptic do brežine jezera, kjer jih je prevzel higienik veterinarsko higienske službe. 

Iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so danes sporočili, da je bila vzrok za pogin visoko patogena aviarna influenca.

Po kratkotrajnem zatišju spet primeri ptičje gripe

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da je bila po kratkotrajnem zatišju, ki je trajalo slaba dva meseca, ponovno potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1.

To so potrdili pri treh poginjenih rečnih galebih na Ptujskem jezeru.

Ob tem so dodali, da zaradi zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino za celotno Slovenijo ostajajo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni.

Rejce perutnine pozivajo k previdnosti

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu so pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

Med temi so spomnili na zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva ni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki).

Obenem so opozorili tudi na pojav morebitnih živčnih motenj (denimo tresenje in zavijanje glave ter vratu), neaktivnost živali ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Komentarji (1)

pohorskisvizec (ni preverjeno)

beži golube beli
mogoče tudi sivi

Starejše novice