Slika je simbolična.
Ljubljanski kriminalisti so zaključili obsežno kriminalistično preiskavo več kaznivih dejanj pranja denarja, prav tako pa izvedli več hišnih in osebnih preiskav zaradi korupcijskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana so v začetku preteklega tedna zaključili obsežno kriminalistično preiskavo več kaznivih dejanj pranja denarja, ki so bila storjena v hudodelski združbi vsaj petih osumljencev.

Trem osumljencem odvzeli prostost

Opravljenih je bilo 25 hišnih in osebnih preiskav po odredbi sodišča, trem osumljencem pa je bila odvzeta prostost in so bili s kazensko ovadbo privedeni pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je za vse tri odredil pripor.

Celotno zadevo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Pranje denarja iz predhodno storjenih direktorskih goljufij v tujini

Osumljene osebe so v organizirani hudodelski združbi izvrševale kazniva dejanja pranja denarja iz predhodno storjenih kaznivih dejanj direktorskih goljufij v tujini.

Dejanja so bila izvršena tako, da je neznani storilec prevzel identiteto direktorja oškodovane družbe in podal zahtevek za plasiranje denarnih sredstev na druge račune, v tem primeru na račune slovenskih družb, da bi prikril izvor denarnih sredstev.

Pravne in fizične osebe tudi iz Slovenije

Organizatorji tovrstnih kaznivih dejanj so za dosego svojih ciljev uporabili večje število pravnih in fizičnih oseb tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Po trenutnih podatkih je bilo v tujini storjenih več kaznivih dejanj goljufij s škodo v skupnem znesku okoli 300 tisoč evrov, policija pa je s proaktivnim delom uspela na računu slovenske pravne osebe zavarovati čez 170 tisoč evrov denarnih sredstev, pridobljenih z goljufijo.

Pri hišnih preiskavah je bilo zaseženih veliko elektronskih naprav in listinske dokumentacije, prav tako pa so zasegli večjo vsoto gotovine, dve pištoli, bokser in manjše število prepovedanih tablet.

Korupcijska kazniva dejanja

Ljubljanski policisti so konec prejšnjega tedna prav tako izvedli več hišnih in osebnih preiskav ter zasegov listin v ločenem predkazenskem postopku zaradi korupcijskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Predkazenski postopek se povezuje s predkazenskim postopkom, ki je bil zaključen pred leti in je dobil tudi že sodni epilog, in sicer s področja odobravanja okoli 34 milijonov evrov kreditov pravnim in fizičnim osebam.

Skupni znesek podkupnin pri odobravanju omenjenih kreditov presega 250 tisoč evrov.

Po vseh zbranih obvestilih bodo o ugotovitvah obveščali Specializirano državno tožilstvo, ki predmetni predkazenski postopek tudi aktivno usmerja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vija vaja (nepreverjen)

Kdaj pride na vrsto arsenovic????ogromno govoric se je pojavilo da je vpleten v mutna posla....

Starejše novice