Foto: Maksimiljan Krautič
Na ponovni požar v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu so se odzvali tudi iz občine Lenart, kjer med drugim opozarjajo, naj se otroci ne igrajo na zunanjih igralih, dokler prah od dima ne bo očiščen.

Kot smo poročali, je včeraj, nekaj pred 18. uro, ponovno zagorelo v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. Ogenj je v obratu z odpadki zajel odpadni material, papir, plastiko in kovinske dele. 

Požar so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Lenart, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt, Gočova, Voličina, Cerkvenjak, Osek, Selce, Sveta Ana in Ptuj. Na požarišču sta bila tudi predstavnika Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Ladislav Küčan in Robert Ferlinc, ki sta vzela vzorce vode in opravila meritve kakovosti zraka okoli mesta požara in širše, so sporočili iz občine Lenart. 

Po prvih meritvah ni bilo zaznati vplivov požara na kakovost zraka. Meritve zemljine in vzorci vrtnin bodo opravili v prihodnjih dneh, domačini pa bodo o rezultatih obveščeni. 

Napotki za domačine

Kraj požara si je v petek zvečer ogledala tudi Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in po ogledu povedala: »Stanje je pod nadzorom. Iz Agencije Republike Slovenije za okolje smo dobili poročilo, da se dim v času največje gostote ni valil proti Lenartu ampak v nasprotni smeri. Preko noči se lahko smer spremeni, vendar je vse pod nadzorom. Prebivalcem Lenarta in okoliških krajev svetujemo, da zapirajo okna, vsaj toliko časa, da se dim razkadi. Če vidite prah na okenskih policah, ga izperite z detergentom. Če je prah na igralih, naj se otroci na njih ne igrajo, dokler se to ne očisti. Kar se tiče vrtin pa počakajte, vsaj nekaj dni, da dobite navodila nacionalnega laboratorija, ko bodo analizirali vzorce. Kar se tiče kapnic, tudi te vode ne uživajte, dokler ne bodo opravljene analize.«

Oklep dima po včerajšnjem požaru nad Lenartom (foto: Maksimiljan Krautič).

Dogajanje je spremljal tudi župan Lenarta Janez Kramberger, ki se je po požaru zahvalil gasilkam in gasilcem, policistom, reševalni službi, civilni zaščiti ter Nacionalnemu inšitutu za javno zdravje. Občina Lenart ob tem med drugim zahteva ustavitev delovanja te družbe na tej lokaciji.

Odziv občine Lenart na vnovičen požar objavljamo v celoti.

IZJAVA ZA JAVNOST

»Nedavni petkov požar že tretji v vrsti v družbi Salomon, je dokaz vseh argumentiranih in jasnih opozoril občine, lokalnega prebivalstva in civilne družbe, da je delovanje tega podjetja na tem obratu neskladno z izdanimi dovoljenji. Po tem ko je požar zajel podjetje v noči iz sobote na nedeljo in je le to domnevno po pregledu in ogledu pristojnih služb opravljajo sanacijo na delu obrata, kjer je potekal požar, v ostalem delu pa naj bi obratovali nemoteno naprej, se je v petek, 19. 4. 2019, vnel drug požar na drugi lokaciji znotraj podjetja. Torej znotraj dela, ki je bil po prvotnem požaru pregledan in ocenjen kot varen in primeren za nadaljnjo obratovanje!

In to po tem, ko smo vodilne v podjetju ob skupnem obisku s pristojnim ministrom opozorili na aktivno požarno varnost in so ti zagotovili, da se kaj takšnega ne more ponoviti. In to po tem ko smo tekom tega tedna od pristojnih inšpekcij in služb zahtevali pojasnila in podali jasne zahteve.

Več kot očitno glede na že prejete kopije inšpekcijskih pregledov in ugotovitev, da naj bi družba na lokacij delovala skladno z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem ne moremo pričakovati konkretnejših ukrepov s strani pristojnih služb, bodisi je s temi dovoljenji nekaj hudo narobe, gotovo na področju požarne varnosti, prepričani pa smo, da tudi drugje.

Občina Lenart na podlagi dejstva, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih po našem trdnem prepričanju in znanju na takšen način organizirana dejavnost škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev zahtevamo ustavitev delovanja te družbe na tej lokaciji, ki jo naj sprovedejo pristojne službe. 

Zahtevamo takojšnjo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij različnih klasifikacij odpadkov v izogib nevarnostim pred morebitnim ponovnim vžigom.

Zahtevamo poglobljen in temeljiti pregled vpliva nedavnih požarov na okolje in ljudi.

Zahtevamo revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo občine Lenart in civilne družbe z izkazanim interesom v postopek, do izdaje novega okoljevarstvenega dovoljenja nasprotujemo obratovanju obrata na tej lokaciji. 

Zahtevamo spremembo zakonodaje po hitrem postopku, s katerim se naj lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja, kot stranke v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene. Občine namreč nosijo odgovornosti po zakonu o varstvu okolja, so nosilke javne službe varstva pred požarom in nosijo številne druge odgovornosti. V dokumentih, ki dovoljujejo tovrstne dejavnosti in lahko resneje vplivajo na okolje in v katerih bi morale biti zajeti osnovni parametri varnosti za lokalno okolje in prebivalce pa občina sploh ne more aktivno sodelovati in zahtevati določenih ureditev. 

Delovanje podjetja na način, kot je bil organiziran doslej, je več kot očitno nevarno za okolje in okoliške prebivalce, zato od odgovornih pričakujemo in zahtevamo izvedbo vseh postopkov, ki bodo zagotovili varnost ljudem in okolju.

Kot iz tega dosedanje postopka izhaja, ko ugotavljamo, da tudi pristojni inšpektorji niso zasledili nepravilnosti (prispevki v medijih, pojasnila vodilnih v podjetju) je več kot očitno, da varnosti za okolje in ljudi razen z zaprtjem obrata ne bo mogoče zagotoviti. 

Zahtevamo tudi analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja tovarne in okolice in resen zakonodajni pristop na državni ravni do vseh podobnih obratov tako v fazi izdajanj dovoljenj, kot v fazi kontrole obratovanje, ki naj bo stalna in temeljita. 

Za aktivno varovanje pred požarom, varovanje pred smradom, vplivov na okolico, ki jih je moč prebrati v okoljevarstvenem dovoljenju, ki je bilo izdano za obrat v Lenartu in je objavljen na našoi spletni strani, lahko odgovorno in jasno zatrdimo, da v primeru, ki se je zgodil v Lenartu, da so ti ukrepi določeni zgolj na papirju in na način, ki koristijo podjetjem, tistim, ki naj bi jih okoljevarstveno dovoljenje ščitilo. Prebivalcem in okolju, pa le to ne zagotovlja nobenih praktičnih ukrepov in varoval. Dejstvo je, da se iz podjetja še širi neznosen smrad zaradi prevelikih količin razpadajačih odpadkov. Iz podjetja je odnašalo večje količine delcev različnih velikosti raznih frakcij odpadkov. Iz podjetja je v vode spiralo iz območij skladiščenih odpadkov na odprtih površinah vodo, ki se na koncu izteka v lokalne vodotoke in v podjetju več kot očitno niso imeli praktične aktivne zaščite pred požarom, kljub v dovoljenju določenim enormnim količinam dovoljenega obdelovanja in skladiščenja raznih frakcij.

Nenazadnje je dovolj zgovorno dejstvo, da po tem ko je podjetje obiskal pristojni minister za okolje Simon Zajc in smo poslušali teoretiziranje vodilnih v podjetju o tem, kako podjetje delujejo skladno z izdanimi dovoljenji, nismo pa slišali konkretnega odgovora na izpostavljeno vprašanje o aktivnem varstvu pred požarom, je žal v ogorčenje vseh, le nekaj ur zatem ponovno zagorelo, tokrat še v večjem obsegu in nevarneje, kot ob prejšnjem požaru. In na območju, ki je bilo po pregledu po prejšnjem požaru označeno kot varno in primerno za nadaljnjo obratovanje.

Verjamemo, da je pristojnim službam tokrat gotovo jasno, da ob dejstvu, da od leta 2013 do danes na tej lokaciji, kljub vsem izdanim dovoljenjem beležimo že tretji večji požar, dva od teh zaporedno v razmaku nekaj dni na dveh različnih lokacijah znotraj podjetja. Oba od teh sta gotovo pustila sledi in posledice na okolju v širšem pomenu, kot ob dejstvu, da se ta obrat nahaja v mestu Lenart bodo le te sledile sklepom občinskega sveta in skladno z načeli pravne državi ravnale odgovorno do prebivalcev in do okolja. Če bodo ravnale tako, potem bodo njihovi zaključki v smeri sprejetih stališč občinskega sveta.«

mag. Janez Kramberger, dr. vet. med.
župan občine Lenart

V zvezi s požarom v sortirnici odpadkov podjetja Salomon in delovanjem podjetja je župan že najavil sklic izredne seje občinskega sveta občine Lenart, ki bo potekala predvidoma v četrtek, 25. aprila, ob 16. uri. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice