Po besedah policije je najverjetneje do tragedije prišlo zaradi večletnega nesoglasja med partnerjema, vendar o kakršnem koli nasilju med njima niso bili nikoli obveščeni.

Na območju Policijske postaje Šmarje pri Jelšah so možje v modrem včeraj, kot smo že poročali, obravnavali umor in samomor. 61-letni moški je ustrelil 57-letno partnerico in nato sodil še sebi.

Okoliščine umora in samomora je v današnji izjavi za javnost predstavil pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Aleš Slapnik.

Kot je pojasnil, so ob 17.19 na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje Celje prejeli obvestilo, da je prišlo v Šentvidu pri Grobelnem do streljanja

Na kraj smo takoj napotili več patrulj, saj je šlo po njihovih besedah za izjemno nevaren postopek. Po podatkih, ki so jih imeli, se je storilec po tem, ko je ustrelil partnerico, oborožen umaknil v stanovanjsko hišo. 

Policista policijske postaje Šmarje pri Jelšah sta ob prihodu na kraj ustreljeno žensko odnesla na varnejše območje in jo predala predstavnikom Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki so jih zaradi nevarnega postopka opremili z neprebojnimi jopiči.

Ogled kraja družinske tragedije je v sodelovanju s policisti opravila ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. Udeležili sta se ga tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.

Z ogledom in zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 61-letni moški s kratkocevnim orožjem pred stanovanjsko hišo ustrelil 57-letno izvenzakonsko partnerico in po dejanju odšel v stanovanjsko hišo, kjer je ustrelil še sebe. 

Ko so vstopili v stanovanjsko hišo, je 61-letnik še kazal znake življenja. Reševalci so mu takoj nudili prvo pomoč, organizirali so tudi helikopterski prevoz, vendar je storilec, kljub hitremu nudenju pomoči, poškodbam na kraju podlegel.

V omenjenem primeru obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja umora in samomor.

Po besedah policije je najverjetneje do tragedije prišlo zaradi večletnega nesoglasja med partnerjema, vendar o kakršnem koli nasilju med njima niso bili nikoli obveščeni.

Nasilje, do katerega prihaja v družinah, je tudi na območju Policijske uprave Celje zelo prisotno: »Do vseh vrst nasilja, še posebej do družinskega, imamo na Policijski upravi Celje ničelno toleranco.« 

Lani so na območju Policijske uprave Celje obravnavali 316 kaznivih dejanj nasilja v družini, v letu 2019 311, leta 2018 pa 319.

»Samo v letošnjem letu smo izrekli 49 ukrepov prepovedi približevanja žrtvam družinskega nasilja. V letu 2020 smo na območju Policijske uprave Celje izrekli 287 ukrepov prepovedi približevanja, v letu 2019 pa 313,« še dodajajo. 

»Večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za nerazumno in nepredvidljivo ravnanje alkoholikov, odvisnikov od prepovedanih drog, duševno nestabilnih in obupanih ljudi,« pravijo na policiji. 

A nadaljujejo, da je nasilje pogosto prisotno tudi v navzven zelo urejenih družinah: »Vse žrtve nasilja znova pozivajo, naj vsako obliko nasilja takoj prijavijo policiji, le na ta način bomo lahko storili vse, da žrtev zaščitimo in proti storilcu pravočasno ukrepamo. Prav tako pozivamo sorodnike žrtev, sosede, znance, skratka vse, ki posumijo, da se za štirimi zidovi dogaja nasilje, da nas o tem obvestijo.« 

Sicer pa spomnimo, da je do grozljivega zločina na območju Policijske uprave Celje prišlo že v nedeljo. V Zalogu pri Šempetru je 36-letnik do smrti zabodel 57-letno mamo in poškodoval 60-letnega očeta, nato pa pobegnil s kraja dogodka. Kmalu po dogodku so ga policisti izsledili v bližini in mu odvzeli prostost.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice