Napovedana neurja skrbijo tudi mariborske može v modrem, ki svetujejo, kako ravnati, če vas na cesti ujame hud naliv.

Ob današnjih opozorilih vremenoslovcev pred morebitnim popoldanskim neurjem z močnimi nalivi, sunki vetra in točo, mariborski policisti voznike opozarjajo na posebno previdnost med vožnjo.

»V primeru hujših nalivov se ne odpravljajte na cesto, če to ni nujno potrebno,« še opozarjajte.

Ne pozabite naslednjih nasvetov!

Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.

Na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze.

Med neurjem ali podobnimi dogodki policisti priporočajo, da vozite posebej previdno in hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram. Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu - počivališču, izvozu - nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno.

Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred seboj, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato možje v modrem priporočajo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča s prehitevanjem.

Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča navadno niso takoj odstranjene. Vozniki, še zlasti motoristi, naj bodo v takšnih razmerah še bolj previdni.

Upoštevajte vso prometno signalizacijo - prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe in tako dalje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice