Slika je simbolična.
Ljubljanski kriminalisti in policisti so zaključili kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, nadaljujejo pa s preiskavo suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana so zaključili kriminalistično preiskavo vseh zaznanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki je intenzivno potekala vse od 20. avgusta 2022. Spomnimo, ob tem času je prišlo do izbruha afere Smodej.

V preiskavi so poleg kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost zaznali in preiskovali še druga, s tem povezana kazniva dejanja. Gre za skupno 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih je bilo ugotovljenih devet oškodovancev in odkrite tri osumljene osebe.

Štiri kazniva dejanja

Na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je bila zoper znano prvo osumljeno osebo podana kazenska ovadba za štiri kazniva dejanja, in sicer dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, za kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu in kaznivo dejanje povzročitve hudih telesnih poškodb.

Oškodovani sta bili dve osebi.

»Prav tako smo zoper isto osumljeno osebo preiskovali še dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost in kaznivo dejanje izsiljevanja. Ker pa se sumi teh kaznivih dejanj niso potrdili, smo na okrožno državno tožilstvo podali poročilo,« je podal izjavo Martin Rupnik, vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana.

Še dve osumljeni osebi

Zoper drugo znano osumljeno osebo so preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno  nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh storjeno pred več kot 35 leti

Ker kazenski pregon zoper osumljeno osebo ni več dopusten, je bilo na pristojno okrožno državno tožilstvo podano poročilo.

»Hkrati smo v okviru zbiranja obvestil prejeli tudi naznanilo in preiskovali kazniva dejanja poškodovanje tuje stvari, tatvino in grožnje, in po vseh zbranih obvestilih zoper tretjo znano osumljeno osebo podali kazensko ovadbo,« je dejal Rupnik.

Med potekom preiskave so opravili preko 80 razgovorov, z nekaterimi tudi večkrat, pregledali pa so preko pet tisoč objav in zapisov na spletu. 

Anonimne prijave uspešne

Tudi če so bili določeni zapisi ali informacije brez podatkov o domnevnih žrtvah, so poskusili zbrati podatke, s katerimi so lahko širili preiskavo. Prav tako so sodelovali s tujimi varnostnimi organi in ves čas preiskave obveščali in sodelovali z Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani.

»Pri obravnavi primerov se je izkazalo, kako pomembna je vloga oškodovancev v posamičnih kaznivih dejanjih, da so sumi kaznivih dejanj, tudi če gre za anonimne  prijave, lahko potrjeni in v nadaljevanju tudi uspešno preiskani.«

Žrtev je praviloma edini vir informacij, kaj se je zgodilo med njo in storilcem. To pa so podatki, ki so izjemnega pomena za odkritje storilca, če je ob prijavi neznan, zlasti pa je učinkovitejše dokazovanje oziroma procesiranje storilca.

Obravnava žrtve

»Policija ima ničelno toleranco do vseh ravnanj, povezanih z nasiljem, in žrtvam zagotavljamo največjo možno stopnjo pomoči. V policiji razumemo oškodovance, da se ne želijo izpostavljati. 

Kljub temu pa zagotavljamo, da naredimo vse, kar je potrebno, da jim zagotovimo pomoč in podporo, ustrezne strokovne službe, ki jim lahko pomagajo, prav tako pa ima žrtev cel čas policijskega postopka pravico do spremljevalca in zagovornika, kot tudi do informiranja o poteku naše preiskave.«

Trenutno še poteka preiskava kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, kjer se zbirajo obvestila in dokazi zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev. Ker kriminalistična preiskava še poteka, podrobnosti o tem policija še ne more razkrivati.

Komentarji (2)

pohorskisvizec

Upam, da gre smodek v zapor, tam ga bo pekel anus!

Surfeiter (ni preverjeno)

tako kot je tebe ko si bil v rogozi in na dobi
in v remetincu

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice