Kriminalisti so v dopoldanskih urah potrkali na vratih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo na Kopitarjevi 5 v Mariboru.

Hišna preiskava poteka na Kopitarjevi 5, kjer ima v Mariboru sedež več notranjih organizacijskih enot Direkcije Republike Slovenija za infrastrukturo, med njimi agencija za železniški promet. V stavbi delujeta tudi oddelek za finance in planiranje ter služba za javna naročila pri železniški infrastrukturi.

Po neuradnih informacijah naj bi preiskovali dve osebi.

Preiskava zaradi makete drugega tira

Preiskave potekajo tudi na sedežu direkcije za infrastrukturo v Ljubljani. Kriminalisti preiskujejo posle v zvezi z javnim naročilom za izdelavo makete drugega tira, ki je stala 133.590 evrov. Direkcija je po ogorčenju javnosti od pogodbe za izdelavo makete odstopila.

Kriminalisti na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvajajo aktivnosti zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Odredbo za hišne preiskave je izdalo ljubljansko okrožno sodišče, predkazenski postopek pa usmerja okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Na direkciji za infrastrukturo so potrdili, da pri njih poteka hišna preiskava, v okviru katere zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper.

Bratuškova ne pozna podrobnosti preiskav

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je v državnem zboru novinarjem povedala, da podrobnosti preiskav ne pozna, policija pa je o njih ni obvestila. Poudarila je, da odkar vodi infrastrukturno ministrstvo, stvari peljejo maksimalno transparentno. Zagotovila je, da so kriminalistom na voljo vsi podatki, s katerimi razpolagajo v njenem kabinetu in ona sama, če bi jih želeli.

Ker ne ve, na koga je preiskava usmerjena, noče napovedovati, ali bo moral direktor direkcije Damir Topolko oditi. 

O izdelavi nove makete na ministrstvu ne razmišljajo, Bratuškova pa ne ve niti, kje se nahaja stara sporna maketa. »Nisem je niti videla niti spraševala, kje je in kako je. Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja,« je povedala.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice