Ob tovrstni izterjavi boste dočakali le kazensko ovadbo. Kako po pravni poti do najemnine?

Mariborski policisti so v zadnjih dneh obravnavali kar dva napada s sekiro. V zadnjem je 50-letnik, ki ni opravilno sposoben, s sekiro po glavi udaril svojega starejšega sostanovalca. V prvem napadu pa je najemodajalec želel kar s sekiro izterjati domnevno neporavnano najemnino za stanovanje. K sreči se je napad končal le z lažjimi poškodbami, namesto najemnine je napadalec zdaj »pokasiral« kazensko ovadbo.

Vest o napadu s sekiro se je hitro razširila med stanovalci Kardeljeve ceste v Mariboru. 69-letnik je v nedeljo popoldne vstopil skozi vhod s hišno številko 69 in potrkal na vrata stanovanja, ki ga njegov sin oddaja v najem.

»Takoj, ko mu je najemnik odprl, ga je z roko udaril v obraz in ga ob tem lahko telesno poškodoval,« opisuje Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor.

Sledilo je prerivanje med vrati, ki jih je napadalec vrgel s tečajev, nato pa z manjšo sekiro začel zamahovati proti najemniku. Ni ga zadel, najemniku je uspelo celo prijeti za sekiro in jo napadalcu iztrgati iz rok. Čeprav se je spor po tem pomiril, bi se lahko končal veliko huje. Policisti so namreč kmalu po prihodu na prizorišče pri napadalcu odkrili pravi arzenal orožja.

»Policisti so ob intervenciji ob temu napadalcu našli še bajonet in pa štartno pištolo in ga prijeli,« nadaljuje Šadl.

Kako do najemnine?

Tak način pobiranja neplačane najemnine je nezakonit, opozarjajo v brezplačni pravni svetovalnici Zavoda PIP v Mariboru. Prava pot je blokada računa in sodna izterjava. Za izselitev sta potrebna sklep sodišča in poziv sodnega izvršitelja.

»V kolikor sam prostovoljno ne izprazni, potem pride tisti dan sodni izvršitelj, tudi s ključavničarjem za nasilni vstop in izprazni stanovanje,« opozarja Sanja Antonijević iz Zavoda PIP - Pravnega in informacijskega centra Maribor.

Zaradi nepoznavanja postopkov, ki so pogosto dolgotrajni, pa se marsikateri najemodajalec odloči vzeti pravico v svoje roke. A tako kot 69-letnega napadalca na Kardeljevi cesti vas bo ob tovrstni izterjavi doletela kazenska ovadba.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice