Pred okrožnega sodnika je na mariborskem sodišču ponovno sedla 38-letna Mediha Hromadžić, ki jo tožilstvo bremeni umora in poskusa umora 8. marca letos.

Po obtožnici je svojo sestro dvojčico Mersiho v stanovanju v bloku na Pobrežju z nožem zabodla najmanj 48-krat, 12-krat pa je nož zarinila še v mater. Slednja je napad preživela, Mersiha je poškodbam podlegla. Za omenjeni kaznivi dejanji ji grozi 30 let zapora.

»Pomagajte mi prosim, mamo mi je ubila«

Pred sodišče je stopila soseda, ki jo je tistega jutra, kot je dejala, prebudilo glasno vpitje, ki se je samo še stopnjevalo. »Najprej sem pogledala skozi kukalo na vratih, stopila na hodnik in zaslišala žensko vpitje, pomagajte mi prosim, mamo mi je ubila. Umaknila sem se v stanovanje in poklicala policijo. Nič drugega nisem videla, saj živim v 4. nadstropju, eno višje. Nisem imela stikov z njimi, samo pozdravili smo se na hodniku, če smo se srečali,« se spominja soseda, ki v tem bloku živi 5 let. Na vprašanje tožilstva je odgovorila, da glasu ni prepoznala.

Bivši fant obtožene: »Pogosto je omenjala, da doma vladajo slabi odnosi«

Naslednja priča, ki jo je sicer predlagala obramba in jo želela tik pred zaslišanje umakniti, sodišče pa temu predlogu ni sledilo, je povedala, da je bila še v pižami, ko je na hodniku zagledala policijske trakove in najprej pomislila, da kje gori. »Zaslišala sem tudi moški glas, ki je vzklikal ven, ven,« je dejala in še, da je dvojčici srečavala občasno, ločila pa ju ni. Tudi z njuno mamo je redko govorila. 

Pričal je tudi bivši fant obtožene, s katerim je bila v razmerju v lanskem letu, a se njuno razmerje po njegovih besedah ni obneslo.

»Vse, kar vem o tej družini, mi je povedala Mediha. Tam sem bil samo nekajkrat, ko je bila sama doma in opazil, da so bili nekateri prostori zaklenjeni. Je pa ona večkrat prespala pri meni. Dobil sem občutek, da sta jo sestra in mama omejevali, jo žalili in ji grozili, prepovedovali so ji določene stvari, tudi gibanje po stanovanju. Maltretirali sta jo tako fizično kot psihično. Prepričan sem bil, da je ona žrtev, saj mi je pogosto omenjala, da doma vladajo slabi odnosi,« je pojasnil. Edini stik z njeno mamo je imel enkrat pred njihovimi vrati, ko jo je čakal. Takrat ga je, pravi, besedno napadla, češ, da si jo lahko odpelje.

Po besedah obtožene priči nista bili iskreni

Naslednjo pričo soseda je obramba želela umakniti, a sodišče ni ugodilo odvetniku. Priča, ki je bil prvi na prizorišču, pravi, da ni ničesar slišal, saj je spal. »Srečali smo se enkrat na tri mesece. Sem pa od sosedov slišal, da je oče še preden se je odselil, grdo ravnal z vsemi člani družine. S sinom o dogodku nisva govorila in zato o njem ne vem ničesar,« je poudaril. 

Njegovim besedam je nasprotovala obtožena in dejala, da je živel nasproti njihovega stanovanja in se zato pogosto pogovarjal z njenim očetom.  »Tudi ni res, da ste nas videvali samo enkrat na tri mesece,« je dejala Hromadžićeva.

Žena priče naj bi ji jih videla trikrat v življenju, je pa opisala sinove težave, ki jih je imel po tem dogodku. »Še več dni se je samo tresel. Ni dobil nobene pomoči, a so mu jo priskrbeli v podjetju in mu dali nekaj dni dopusta,« je dejala. Hromadžićeva se je oglasila tudi na njeno pričanje. »Vse vedo o nas, tudi o očetu, da je bil nevaren,« je pojasnila. Pričanje že pokojnega, ki je bil zaslišan v fazi preiskave, je sodnik zgolj prebral. Ta je povedal, da ni ničesar slišal, je pa mamo z dvojčicama srečal en dan pred tragičnim dogodkom, vendar ni opazil ničesar nenavadnega.

Sodnik na predlog zagovornika izključil javnost

V nadaljevanju sojenja je sodišče zaslišalo še delavce centra za socialno delo in zdravstvenih ustanov, ki so obravnavali obtoženo, a je sodnik na predlog zagovornika obtožene izključil javnost. Kot je utemeljil razlog, čemur pa ni nasprotovalo tožilstvu, je šlo za osebnostne lastnosti njegove klientke. Sojenje se bo nadaljevalo že ta petek, 16. novembra.

Obtožena: »Moje življenje je uničeno«

Hromadžićeva krivde za umor in poskus umora ni priznala in se je doslej zagovarjala z molkom. Na prejšnji obravnavi je obljubila, da bo svoj zagovor podala do konca postopka. Vseeno je takrat po končanem pričanju matere vstala z zatožne klopi in poudarila, da se počuti grozno, saj bo v sebi vse življenje nosila krivdo in morala živeti s tem, kar sem naredila. »Dejanja se res ne spomnim, vseeno pa je moje življenje uničeno. Želim, da mi bo mama kdaj lahko odpustila, zato bom molila. S tem, ko je umrla sestra, je umrl tudi del mene,« je dejala obtožena.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice