Zvezno sodišče v Washingtonu je objavilo obtožnice proti Američani, Špancu in dvema Slovencema zaradi kriminalnega združevanja in bančnih ter drugih prevar prek spletnega hekerskega foruma Darkode. Mariborčanu in Gorišničanu grozi 50 let zapora.

Obtožnice so vložene proti 32-letnemu Matjažu Škorjancu iz Maribora, 35-letnemu Mentorju Leniqiju iz Gorišnice, 40-letnemu Florenciu Carro Ruizu iz španske Vizcayje ter 26-letnemu Američanu Thomasu McCormicku, poroča STA. McCormick naj bi bil zadnji administrator Darkode, ki ga je ustanovil in kot prvi upravljal Škorjanc.

Američana so aretirali, ostali trije so še na prostosti, čeprav je sodišče izdalo naloge za njihovo aretacijo.

Zapečatene obtožnice so bile vložene že 4. decembra lani, McCormicka pa so aretirali 10. decembra. Obtoženim v primeru obsodbe grozi do 50 let zaporne kazni.

Povzročili za 4,5 milijona škode

Darkode je bil zaščiteni spletni forum hekerjev za razvijanje, trgovanje in delitev hekerskih programov, informacij in idej. Leta 2015 so ga zaprli v veliki mednarodni policijski operaciji Shrouded Horizon (zakrito obzorje), ki je potekala v 19 državah. Policisti so preiskali ali zaprli 70 članov elitnega hekerskega foruma.

Nove obtožnice navajajo, da so obtoženi v času od septembra 2008 do decembra 2013 svojim žrtvam, ki so jim pokradli zasebne podatke, med drugim o bančnih računih in kreditnih karticah, povzročili za 4,5 milijona dolarjev škode, še poroča STA. Obtožnica jih bremeni kriminalnega združevanja, bančnih prevar, vdorov v računalnike, kraje identitete, računalniških vdorov in izsiljevanja.

Kaj očitajo Škorjancu?

Škorjanca obtožujejo, da je ustvaril program Butterfly (mariposa, metulj) Bot ali BFBOT in ga prodajal na Darkode, kjer ga je oglaševal kot program, ki lahko ukrade gesla za spletne finančne storitve uporabnikom internet explorerja in firefoxa, piše STA. Program naj bi bil sposoben tudi spreminjati elektronske zapise.

Ameriška revija Forbes je poročala, da zdaj že deluje nova oblika Darkode, vendar na običajnem internetu, in naj bi imela 12.000 članov, ki trgujejo s programi in informacijami za računalniške vdore in krajo informacij s kriptovalutami, da se izognejo sledenju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice