Slika je simbolična.
Vrstijo se šokirani odzivi na dogodek na bencinski črpalki na zahodu države, na kateri je v soboto moški ustrelil in ubil 20-letnega prodajalca, ki ga je pred tem pozval, naj si nadene zaščitno masko.

Spor v mestu Idar-Oberstein v zvezni državi Porenje-Pfalška v Nemčiji se je začel, ko je blagajnik, študent, moškemu, ki je želel kupiti pivo, dejal, naj si nadene zaščitno masko.

Te so namreč zaradi pandemije covida-19 obvezne v vseh trgovinah v Nemčiji. Po kratkem pregovarjanju je moški odšel.

Dejal, da se je zaradi protikoronskih ukrepov počutil stisnjenega v kot

Približno uro in pol pozneje se je vrnil, tokrat z masko. A ko je s pivom prišel na blagajno, jo je snel in sledil je nov prepir.

»Storilec je nato izvlekel revolver in ga ustrelil naravnost v glavo,« je novinarjem v ponedeljek zvečer pojasnil tožilec Kai Fuhrmann.

49-letni Nemec se je naslednji dan sam odpravil na policijsko postajo in se predal. Umor je priznal in policiji povedal, da se je zaradi protikoronskih ukrepov, ki da jih doživlja kot kratenje svojih pravic, počutil stisnjenega v kot.

Videl naj ne bi »vide drugega izhoda«, žrtev pa se mu je zdela »odgovorna za celotno situacijo, ker je uveljavljala pravila«, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Fuhrmann.

Župan Idar-Obersteina Frank Frühauf je dejanje označil za nedoumljivo in grozljivo, prebivalci pa pred bencinsko postajo polagajo cvetje in sveče. Obsodbe in šok izražajo tudi politiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Nemčiji številni nasprotovanje ukrepom za omejevanje širjenja novega koronavirusa, vključno z nošenjem mask izražajo na protestih že vso pandemijo. V ospredju je gibanje Querdenken, ki je na svoje shode pritegnilo različne skupine ljudi, vključno z nasprotniki cepljenja, neonacisti in člani skrajno desne stranke AfD.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zmago (nepreverjen)

Glede na to da je umrl za covidom, ga ne morejo obsodit.

Starejše novice