Foto: Darko Dšuban
Mercator oropala z nožem v roki. Kaj pravi policija?

Maribor je včeraj pretresel nov rop, in sicer v poslovalnici Mercatorja na območju Nove vasi v Mariboru.

Po prvih informacijah je v poslovni prostor vstopila storilka srednjih let, stara okrog 50 let, visoka okrog 155 centimetrov, suhe postave, pristopila do blagajne in od zaposlene zahtevala denar, svojo grožnjo pa podkrepila z nožem.

Ko je odtujila denar, je pobegnila neznano kam. Danes policisti nadaljujejo z intenzivno preiskavo kaznivega dejanja.

Foto: Darko Dšuban
Foto: Darko Dšuban

Ne gre za prvi rop v zadnjih dneh v Mariboru

Spomnimo ... V četrtek opoldne so policisti poročali o ropu v eni od poslovalnic v bližini Titove ceste. Po prvih informacijah je moški vstopil v poslovalnico, stopil do blagajne, kjer je od zaposlene zahteval denar, ga odvzel in zbežal.

Do še bolj predrznega ropa je prišlo dan prej, ko so v bližini Tržaške ceste trije moški prišli do občana in od njega zahtevali denar. 

Ker ga ni želel izročiti, so mu zagrozili z ostrim predmetom, po tistem, ko jim je predal denarnico, pa so ga udarili in nato odšli s kraja dogodka.

Doslej deset ropov, v lanskem enakem obdobju štirje

Na Policijski upravi Maribor na poizvedovanje Mariborinfo odgovarjajo, da so kazniva dejanja zoper premoženje lani na območju policijske uprave zajemala skoraj 67-odstotni delež vseh obravnavanih kaznivih dejanj splošne kriminalitete, kar je v okvirih petletnega povprečja.

»Število kaznivih dejanj ropov je bilo v lanskem letu primerljivo s preteklimi leti, res pa je, da se je v primerjavi z letom 2022 povečalo za dobro tretjino, pri čemer poudarjamo, da smo v letih 2021 in 2022 na splošno obravnavali manj kaznivih dejanj, kar lahko pripišemo tudi ukrepom in omejitvam, ki so v tem času veljali zaradi epidemije,« je pojasnila Anita Kovačič Čelofiga, predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor.

Letos so do danes zaznali deset ropov, v lanskem enakem obdobju štiri. 

»Glede na dosedanje ugotovitve letošnjih primerov lahko dodamo, da gre za različne storilce in različne okoliščine kaznivih dejanj. Z izjemo obdobja v času epidemije (ko smo obravnavali po tri kazniva dejanja ropov v 2021 in 2022), pa se je število tovrstnih kaznivih dejanj v preteklih letih (v primerljivem obdobju) gibalo med štiri in devet,« je še dodala Kovačič Čelofiga.

Ne glede na to so aktivnosti policije, zbiranje obvestil in pridobivanje informacij, pregledi posnetkov nadzornih kamer, kot tudi prisotnost policistov na terenu, vselej usmerjene k odkritju in prijetju storilca, je opozorila. 

»V kolikor na določenem območju ali časovno zaznamo povečanje število določenih kaznivih dejanj, temu prilagodimo način dela, tudi z različnimi oblikami policijskega dela ter okrepitvijo svoje prisotnosti na terenu,« je še pojasnila.

Kaj storiti?

Da bi zmanjšali možnost storitve teh kaznivih dejanj in omejili njihove posledice, policisti svetujejo samozaščitno ravnanje, ki vključuje kvalitetno tehnično varovanje.

Če postanejo oškodovanci teh kaznivih dejanj, pa ljudem svetujejo:

  • Ostanite karseda mirni,
  • upoštevajte zahteve roparja,
  • po nepotrebnem se ne izpostavljajte,
  • poskušajte si zapomniti čim več roparjevih značilnosti
  • po ropu opazujte, kam in kako je storilec pobegnil,
  • na kraju, če ni nujno zaradi reševanja življenja ljudi, ničesar ne spreminjajte.

Komentarji (5)

mislec 1 (ni preverjeno)

Oropala je najboljšega soseda.

666 (ni preverjeno)

nesposobna policija

pohorskisvizec

Se ne čudim.Kaj vse vidim v Mb po cesti.Blizu Obija se non stop sprehajajo 3 črni.

Šumar (ni preverjeno)

Več kot je yugogolazni več kriminala...
Se poklopi z Kretenovićem...
Srbin je svoje prijatelje pripeljal...

Politik (ni preverjeno)

to je politika priseljevanja.Maribor je že itak jugomusliciganski.

Starejše novice