Aretirali so pet policistov mariborske policijske uprave, poroča Večer in dodaja, da so zaradi preiskave so med koncem tedna na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč vladale poostrene razmere.

Kot poroča Večer, so pet policistov mariborske policijske uprave pripadniki Nacionalnega preiskovalnega urada aretirali zaradi suma, da so v zameno za podkupnine državljanom tretjih držav žigosali potne liste in jim s tem na nezakonit način omogočali bivanje v schengenskem območju.

Gre za štiri policiste zaposlene na Postaji mejne policije Gruškovje in enega policista iz Postaje mejne policije Zavrč

Kriminalisti so dlje časa proti osumljenim uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe in ugotovili, da so lovke kriminalne združbe segale v policijske vrste, poroča Večer. Policistom so odvzeli prostost, pred preiskovalnega sodnika pa naj bi jih privedli danes dopoldne.

Peterica je po pisanju Večera osumljena, da je v zameno za podkupnino tujim državljanom, večinoma naj bi šlo za državljane iz Bosne in Hercegovine, žigosala potne liste in s tem lažno prikazovala, da imajo pogoje za podaljševanje vizumov. 

Državljanom tretjih držav so omogočili neprekinjeno bivanje v državah v območju Schengna

Kot so sporočili iz Policijske uprave Maribor, je v soboto, 8. februarja 2020, več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in policistov Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva izvedlo več preiskovalnih aktivnosti v povezavi z zlorabami na območju držav schengenskega območja. 

Možje v modrem pojasnjujejo, da gre za preiskovanje sumov kaznivih dejanj s področja korupcije, ki so jih v slovenski policiji odkrili sami z različnimi aktivnostmi, med drugim tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov.

Opravljene so bile hišne preiskave in druga preiskovalna opravila pri osumljencih, nekatere tudi na območju Avstrije, izvajajo pa se tudi drugi ukrepi za zagotavljanje notranje varnosti v policiji.

Policija je sporočila, da je na podlagi notranje varnostnih ukrepov in lastno dejavnostjo odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočala osebam tretjih držav bivanje na območju Schengna.

»Pri teh aktivnostih smo zaznali in odkrili tudi sodelovanje petih uslužbencev policije na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč, ki so proti plačilu državljanom tretjih držav v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. S tem so državljanom tretjih držav omogočili neprekinjeno bivanje v državah v območju Schengna, v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki slednjim bivanje omejujejo na 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na območju Schengna biva nezakonito,« so zapisali.

Zoper osumljene policiste že v teku delavnopravni postopki za prekinitev delovnega razmerja

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v predmetni zadevi, je ob tem, poleg ostalega, že odredila izredni strokovni nadzor z namenom preveritve učinkovitosti izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih. 

Zoper osumljene policiste, zaradi njihovih kršitev pogodbenih obveznosti, že potekajo delavnopravni postopki za prekinitev delovnega razmerja, danes pa jim bo vročen tudi suspenz, saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije oziroma kršili pogodbene obveznosti.

S podobnimi primeri se sicer ukvarjajo tudi nekatere druge države na zunanji schengenski meji. Tveganje za zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v Evropski uniji se bo predvidoma v letu 2022 dokončno odpravilo s tehnično rešitvijo tako imenovanim sistemom vstopa in izstopa (entry-exit), ki bo povsem avtomatiziral preverjanje vstopa in izstopa potnikov: »Glede na naravo zlorabe pa lahko zagotovimo, da je bila varnost schengenskega prostora ohranjena.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Akademski voli in krave so imeli dodatek na čakanje ,zakaj ga ne bi tudi policaji na meji . To je pošteno .

Svetice13 (nepreverjen)

Jaz vam ze dolgo pisem, da je v policiji sam kriminal....... Tudi ljutomerska policija onemu obcanu dovoljuje mislim, da ze vec kot 10 let, da se lahko vozi z neregistriranim avtom in to zato, ker ne smejo ukrepati zoper kriminal sodnika....... Pa pol si lahko predstavljate, koliko je kriminala odzadik in kako so kriminalno prepleteni sodniki, tozilci, policaji.............pa to vemo vsi tu okrog a oni se grejo kaj pa nam kdo more

Legionar (nepreverjen)

Kje ti živiš ? To je dežela KORUPTANIJA .

In reply to by Svetice13 (nepreverjen)

Starejše novice